Прозирне коцке леда изгледају много лепше од обичних! Пронашли смо најбољи метод за прављење прозирног леда.
Провидан лед не само да изгледа боље – већ и боље функционише. Топи се спорије, што спречава да се пића разводне пре него што можете да уживате.
Прочитајте још: Уживајте у омиљеној прженој храни на ЗДРАВИЈИ начин: Трикови који ће вам олакшати муке
Нажалост, савршен лед не излази из вашег кућног замрзивача - барем не без мало помоћи. Можда сте толико навикли на мутан лед да вам то не смета, али је могуће добити бистре коцке леда и код куће. Ево како то да урадите.
Први корак:
Када се у природи формира савршено чист лед - помислите на лед у бари кроз који можете да видите рибу или чистите леденице на својим стрехама - то је зато што је чиста вода остављена да ради своје. Међутим, вода из чесме у вашем дому се третира хемикалијама. То је чини безбедном за пиће, али није за прављење чистог леда. Такође је вероватно да ће бити минералних наслага у траговима и можда ситних делова отпада, што све може довести до замућеног леда.
Да бисте код куће добили савршено чист лед, почните са дестилованом водом. Желите пречишћену воду која је процесом дестилације очишћена од минералних наслага и микроскопских остатака. Ово ће повећати ваше шансе за прављење чистог леда уместо мутног. Затим, такође је кључно да се ослободите што више ваздуха. Сићушни ваздушни мехурићи који се заробљавају у леду док се вода замрзава такође ће учинити ваш лед замућеним, а та несавршеност узрокује да се мутни лед топи брже од чистог леда. Да бисте омогућили да већина ваздуха изађе, прокувајте воду - било да користите воду из славине или дестиловану.
Пустите да се вода охлади након првог кључања и размислите о томе да је покријете поклопцем или чистом алуминијумском фолијом како бисте спречили да прашина или други комадићи прљавштине покваре ваш пројекат. Када се ваша вода охлади на собној температури, поново је прокувајте и оставите да се охлади пре почетка процеса замрзавања.
Други корак:
Могуће је постићи пристојне резултате само ако сипате своју дупло прокувану, дестиловану воду у своју стандардну посуду за коцкице леда и ставите је у замрзивач, али ћете и даље вероватно завршити са малим замућеним делом у средини коцке леда . То је зато што се вода у посуди за лед прво замрзне на спољашњој страни коцке, јер је то први део који се хлади на хладном ваздуху вашег замрзивача. Док се вода смрзава, она гура све нечистоће у још увек влажни - то јест, незамрзнути - део воде. То значи да је свака облачност концентрисана у центру, а последњи део се замрзава када правите традиционалне коцке леда.
С друге стране, усмерено замрзавање је уметност да се лед прво замрзне на једној страни, тако да се облачност гура у истом правцу. На пример, ако можете да натерате свој лед да се замрзне одозго надоле, сав безоблачан ће завршити на дну, где би се могао откинути. Ова метода може резултирати врло чистим ледом, а постоји неколико начина да се то постигне. Један од њих је споро замрзавање:
Што се лед спорије смрзава, дуже излазе мехурићи ваздуха и нечистоће уместо да буду заробљени у леду. Једноставно користите припремљену свежу воду да напуните своје калупе за лед и ставите у замрзивач, који ћете подесити на највишу могућу температуру. Вероватно ће вам требати читава ноћ да се ваше коцке замрзну на овај начин, а није добар избор ако имате замрзивач пун хране, али резултат би требало да буду чисте ледене коцке.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ