Слатки кромпир или батат је слатко, скробно коренасто поврц́е које се узгаја широм света
Батата је најчешће је наранџасте боје, али може бити и бео и љубичаст. Батат је богат витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима, али који је најбољи начин за његово припремање, кување или печење?
Зашто би требало да кувате слатки кромпир?
Ако покушавате да максимално искористите батат предлаже се да га кувате.
- Техника припреме батата може драстично да утиче на његов гликемијски утицај - објашнајва стручњак за функционалну медицину Ејми Сапола за Минд Бодy Греен.
Прочитајте још: Трик којим ћемо брже да скувамо и ољуштимо јаја: Потебан вам је предмет који сви имамо у кући
Сапола истиче да печење слатког кромпира може да повећа њихов гликемијски индекс са 60 на 90. Иако се обично саветује да је боље да поврће не кувамо како се не би изгубиле вредне хранљиве материје, батат је изузетак.
- Слатки кромпир је веома редак изузетак. Кување слатког кромпира 20 минута је заправо најбољи начин да се гликемијски утицај задржи на ниском нивоу - објашњава стручњак.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ