Slatki krompir ili batat je slatko, skrobno korenasto povrće koje se uzgaja širom sveta
Batata je najčešće je narandžaste boje, ali može biti i beo i ljubičast. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, ali koji je najbolji način za njegovo pripremanje, kuvanje ili pečenje?
Zašto bi trebalo da kuvate slatki krompir?
Ako pokušavate da maksimalno iskoristite batat predlaže se da ga kuvate.
- Tehnika pripreme batata može drastično da utiče na njegov glikemijski uticaj - objašnajva stručnjak za funkcionalnu medicinu Ejmi Sapola za Mind Body Green.
Pročitajte još: Trik kojim ćemo brže da skuvamo i oljuštimo jaja: Poteban vam je predmet koji svi imamo u kući
Sapola ističe da pečenje slatkog krompira može da poveća njihov glikemijski indeks sa 60 na 90. Iako se obično savetuje da je bolje da povrće ne kuvamo kako se ne bi izgubile vredne hranljive materije, batat je izuzetak.
- Slatki krompir je veoma redak izuzetak. Kuvanje slatkog krompira 20 minuta je zapravo najbolji način da se glikemijski uticaj zadrži na niskom nivou - objašnjava stručnjak.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU