Батат кромпир је биљка која је тек однедавно позната на нашем подручју и све више је популарнији...
Слатки батат кромпир је изузетно лековит, те се за ову намену користи корен и лишће од биљке. Ово је високоенергетска биљка (пуна је скроба, а садржи врло ниске количине шећера), изузетно занимљивог укуса и богата је драгоценим витаминима и минералима. Управо због мноштва минерала (магнезијум, калцијум, гвожђе и калијум), као и витамина (Ц,Е,А,Б) батат кромпир снабдева тело важним антиоксидансима.
Прочитајте још: Решите се главобоље на потпуно природан начин: Потребно вам је неколико намирница из кухиње
Највећа вредност је велика количина бета каротена, на шта и указује његова наранџаста боја. Рецимо да то да само у 200 грама слатког кромпира имамо исту количину бета каротена, као и у 5 килограма броколија). Само 140 грама батата обезбеђује дневну потребу за витамином Е, који је изузетно важан и готово незаобилазан у заштити организма од срчаних тегоба, као и код закрчења крвних судова.
Прочитајте још: Да ли отворено вино има рок трајања? Оволико може да стоји
Слатки кромпир за бољу пробаву
Једна од највећих користи слатког кромпира је та што садржи много биљних влакана, што ће вам дефинитивно помоћи са констипацијом, јер ће се њима ствари у вашем стомаку покренути онако како би иначе требале да се крећу. Слатки кромпир садржи 4 грама влакана у порцији величине једне шоље, што се преводи као десетина онога што вам треба током целог дана. То је прилично добра количина од препоручене дневне количине и довољно велики разлог због ког би слатки кромпир требао да се нађе на вашем редовном менију.
Прочитајте још: Где би требало да поставимо полицу са књигама према ФЕНГ СХУИ правлима? Ево шта доноси негативну енергију
Слатки кромпир је такође одличан извор и бета каротена, које тело трансформише у витамин А. Ово је много бољи избор него узимање суплемената витамина А, јер ће тело тако искористити оно што му је потребно, а остало ће се безбедно одстранити, те немате бриге око тога да ћете га унети и превише.
Прочитајте још: "Умрећу с ожиљком због Данилове несреће": Наташа Беквалац отворила душу о БИВШИМ МУЖЕВИМА
У печеном неогуљеном кромпиру такође можете уживати и тако извући врло сличне користи из њега. Иако је слатки кромпир много боља опција, требало би да се храните избалансирано и кромпир може бити део такве исхране, чак и поред тога што је богатији скробом у односу на слатки кромпир.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ