Све зависи од величине корена и начина кувања
Време кувања цвекле зависи од њене величине и врсте, као и од тога за шта планирате да је користите. У просеку, цвеклу треба кувати око 30-60 минута док не омекша, али у исто време не кључа.
Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА
За кување цвекле можете користити две методе - време ће варирати.
Скувати целу цвеклу:
Ако је цвекла мала (пречника до 5 цм), може се кувати за 30-40 минута.
Ако је репа велика (пречника више од 5 цм), мораће да се кува око 45-60 минута.
Цвеклу скувати, исећи на комаде:
У овом случају, коренски усев треба кувати око 20-30 минута, док не постане мекан. Важно - репа се прво мора правилно опрати и очистити. Ова метода губи у односу на прву по корисности – већина хранљивих материја се налази испод коре, а боље се чувају у плоду ако је током кувања заштићена кожицом.
Спремност цвекле можете проверити тако што ћете је пробушити виљушком. Ако је цвекла мекана и лако се буши, готова је. Готову цвеклу треба охладити, ољуштити и користити у салатама, прилозима или другим јелима.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ