Поред свих здравствених предности, цвекла је и јако укусна, па ћете јој сигурно наћи место на тањиру
Цвекла поред тога што вашем тањиру даје сјај, веома је хранљива и препуна есенцијалних витамина, минерала и биљних једињења.
Цвекла се може похвалити импресивним нутритивним профилом. Има мало калорија, али је богата и вредним витаминима и минералима. Посебно је богата фолатом, витамином који игра кључну улогу у расту, развоју и здрављу срца. Такође садрже добру количину мангана, који је укључен у формирање костију, метаболизам хранљивих материја, функцију мозга и још много тога. Осим тога, имају висок садржај бакра, важног минерала потребног за производњу енергије и синтезу одређених неуротрансмитера.
Прочитајте још: Ароматерапија као моћан савезник: 4 ЕТЕРИЧНА УЉА која вам могу УБЛАЖИТИ симптоме ПМС-а
Крвни притисак
Цвекла би могла да изазове ефекти снижавања крвног притиска као последицу високе концентрације нитрата у овом коренастом поврц́у. У вашем телу, дијетални нитрати се претварају у азот оксид, молекул који шири крвне судове и узрокује пад нивоа крвног притиска, пише Хеалтхлине.
Здравље пробаве
Цвекла позитивно утиче и на пробавни систем. Једна шоља цвекле садржи 3,4 грама влакана, што цвеклу чини одличним извором. Влакна заобилазе варење и путују до дебелог црева, где хране пријатељске цревне бактерије.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ