Sve zavisi od veličine korena i načina kuvanja
Vreme kuvanja cvekle zavisi od njene veličine i vrste, kao i od toga za šta planirate da je koristite. U proseku, cveklu treba kuvati oko 30-60 minuta dok ne omekša, ali u isto vreme ne ključa.
Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA
Za kuvanje cvekle možete koristiti dve metode - vreme će varirati.
Skuvati celu cveklu:
Ako je cvekla mala (prečnika do 5 cm), može se kuvati za 30-40 minuta.
Ako je repa velika (prečnika više od 5 cm), moraće da se kuva oko 45-60 minuta.
Cveklu skuvati, iseći na komade:
U ovom slučaju, korenski usev treba kuvati oko 20-30 minuta, dok ne postane mekan. Važno - repa se prvo mora pravilno oprati i očistiti. Ova metoda gubi u odnosu na prvu po korisnosti – većina hranljivih materija se nalazi ispod kore, a bolje se čuvaju u plodu ako je tokom kuvanja zaštićena kožicom.
Spremnost cvekle možete proveriti tako što ćete je probušiti viljuškom. Ako je cvekla mekana i lako se buši, gotova je. Gotovu cveklu treba ohladiti, oljuštiti i koristiti u salatama, prilozima ili drugim jelima.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU