Да ли примењујете следеће смернице?
Кување тестенине на први поглед делује као релативно једноставан процес у коме нема места грешкама – прокувамо воду, ставимо тестенину, кувамо онолико минута колико пише на паковању тестенине и то је то. Међутим, постоји једна грешка коју многи људи праве а да је нису ни свесни.
Најгоре што може да се деси при кувању тестенине јесте да се тестенине залепе за шерпу, или још горе, да се лепе једна за другу, па многи додају уље у воду при кувању. Али супротно популарном веровању, додавање уља током кувања дефинитивно неће спречити да се тестенина залепи.
И не само то – ако у тестенину додате уље, она ће после кувања бити масна, што значи да тестенина неће лако упијати сос, а самим тим ни ваше јело неће бити тако сочно.
Један од разлога зашто се тестенина тако лако лепи јесте то што отпушта скроб у воду када се кува. Препоручени однос је 1 литар воде на 100 грама тестенине. Коришћењем одговарајуће количине воде концентрација скроба ће бити довољно ниска и ризик од лепљења ће бити знатно смањен.
Поред тога, додајте довољну количину соли, па онда промешајте тестенину. Не морате стално да мешате, само добро промешајте неколико пута на почетку, на средини и на крају кувања.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО