Тестенина је намирница које се припрема брзо, а због многобројних начина спремања многима је омиљено јело
Прирепма на први поглед делује једноставно, али бројни мали трикови могу да је учине још укуснијом.
Трикови за спремање тестенине
Вода
Тестенина ослобађа много скроба приликом кувања, тако да је важно да користите велики лонац воде. Ако бисте кували тестенину у малом лонцу, скроб би учинио воду густом, а тестенину лепљивом. Да бисте то спречили, користите четири литре воде.
Изаберите прави облик тестенине за сос који користите
Важно је да изаберете прави облик тестенине у односу на сос који припремате. Нису сви облици тестенина исти, неки су погоднији за густе сосеве, док су неки савршени за сосеве на бази уља. За деликатне сосове (сосеве направљене првенствено од маслиновог уља или парадајза) шпагете или друге дугачке тестенине су најбољи избор јер танки сос равномерно облаже тестенину. За теже сосеве (направљене од меса или великих комада поврц́а) тестенине као што су пенне или други велики облици су идеални. Пукотине у тестенини задржавају богат сос и омогуц́авају вам да добијете савршен однос соса и тестенине у сваком залогају.
Прочитајте још: Није само шерпа воде, поврће и месо: Ово су ГРЕШКЕ које правимо приликом кувања супе
Време кувања
Не пратите време кувања на паковању, вец́ проверите тестенину док је кувате. Најбољи начин да се утврди да ли је тестенина готова је да је једноставно пробате. Да бисте били сигурни, једноставно уклоните резанце из воде и пробајте.
Мешање
Чим додате тестенину у воду за кување, обавезно је промешајте. Вец́ина скроба из тестенине се ослобађа у првих неколико минута кувања, што значи да ц́е се тестенина највероватније залепити и током првих неколико минута кувања. Да бисте то спречили, мешајте тестенину на почетку квуања.
Уље
Постоји неписано правило да треба да додамо уље, ипак кувари имају другачије мишљење. Уље ће заправо премазати тестенину и спречити сос да се правило "залепи". Тако да би додавање уља могло да донесе више штете него користи.
Прочитајте још: Мали трикови за укусне и ваздушасте палачинке: Уведите три ствари у рутину спремања
Испирање тестенине
Немојте испирати тестенину осим ако не планирате да направите брзу салату од тестенине. Испирање тестенине чини две ствари: брзо је хлади и испире сав скроб. За вец́ину рецепата за тестенину ипак желимо мало скроба на тестенини, помаже да се сос боље причврсти за тестенину.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ