Вратите сјај есцајгу.
Без обзира на то колико сте га добро опрали, на есцајгу се могу наталожити флеке од воде или прљавштина, па му је после одређеног времена потребно темељније чишћење.
Ипак, уз помоћ сирћета или соде бикарбоне, могуће је повратити сјај прибору за јело, и то ја једоставан начин.
Прочитајте још: СУДОПЕРА или КАНТА ЗА СМЕЋЕ: Где треба бацити УЉЕ након пржења?
Сирће
Комбинацијом сирћета и воде служиле су се и наше баке, и без проблема су успевале да врате блистави сјај есцајгу.
Довољно је да напуните посуду топлом водом и сирћетом, па у њу ставите прибор за јело. На литар воде сипајте два децилитра сирћета.
Оставите есцајг да одстоји потопљен пола сата, затим га истрљајте сунђером, и пребришите памучном крпом.
Сода бикарбона
Сода бикарбона је позната као прави савезник у чишћењу, и успешно ће вратити сјај есцајгу.
Загрејте један до два литра воде у већем лонцу, додајте 50 гр соде бикарбоне и потопите прибор за јело.
Можете да користите и хладну воду са содом бикарбоном, али онда есцајг у њој оставите неколико сати.
Потом узмите стару четкицу за зубе како бисте уклонили нечистоће до којих је тешко доћи, а ако се на вашем прибору за јело налазе и црне флеке, истрљајте их кришком лимуна са содом бикарбоном, и изгланцајте проблематична места сувом крпом.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ