Истраживање које је спровело америчко министарство пољопривреде показује да сви ми који лубеницу пре конзумирања стављамо у фрижидер грешимо.
Наиме, како кажу стручњаци, лубеницу треба држати на собној температури како би задржала све хранљиве састојке којима обилује. Када је хладна, лубеница губи већину витамина и хранљивих материја.
Прочитајте још: Имамо ИДЕАЛНО место за летовање, СВЕ УКЉУЧЕНО, а уз један УСЛОВ - добијате ПОПУСТ (ФОТО)
Још једна ствар коју су научници открили је та да лубеница наставља да производи витамине и хранљиве материје и након што је убрана, али поново - само ако је на собној температури. Када је ставимо у фрижидер, тај процес се значајно успорава.
Фото: Пиксабеј
У склопу истраживања научници су на 14 дана ставили лубеницу на 21, 12 и 5 степени и испоставило се да оне које су биле чуване на 21 стапен имају 40 одсто више ликопена и од 50 до 139 одсто више бета каротена.
Чињеница да намирнице губе хранљива својства када се држе у фрижидеру није непозната.
Прочитајте још: Постоји НАЧИН да очистите лубеницу од семенки за само ДВА МИНУТА - саме ОТПАДАЈУ!
- Свака намирница у фрижидеру губи здраве материје. Зато лубенице треба купити онолико колико сте израчунали да ће се појести и одмах је конзумирати. Ако вам ипак остане, боље је да јој извадите коштице, изблендирате је и замрзнете, па оставите за јесен или зиму. Увек је, за сваку воћку, већа корист ако је или одмах конзумирате или нерасечену замрзнете, а највише хранљивих материја губи се када је начету ставимо у фрижидер - каже нутрициониста Милка Раичевић.
Прочитајте још: Ево како ћете препознати СЛАТКУ ЛУБЕНИЦУ: Окрените је наопако и куцните - само је ОВАЈ ЗВУК добар
А лубеница је једна од најбољих ствари којима можете да се почастите лети јер се састоји од 90 одсто воде, па ћете вас хидрирати и освежавати. Због тог њеног својства је идеална и за дијете, а пуна је хранљивих ствари попут витамина а и ц, бетакаротена, ликопена, гвожђа, цинка и многих минерала.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ