Poput humusa i falafela, libanska salata tabule postala je poznata širom sveta, a pravi se od povrća i sušene pšenice.
Tabule se pravi od bulgura, sušene pšenice, koja se prvo potopi u vodu, pa peče. Zatim se mrvi, lomi i dobijaju se sitne braonkaste granule.
Pročitajte još: Pomešajte ovih ŠEST začina i spremite ukusno jelo (Foto/Video)
Bulgur se spominje u Bibliji i do danas se koristi za pilav, supu i kao zamena za pirinač ili kus kus. Dakle, tabule salata može da se pravi od bulgura, ali ko ne može da ga nabavi može da je napravi i od kus kusa. Razlike u ukusu nema, ali kus kus sadrži gluten.
Sastojci:
- veza peršuna
- šolja kus kusa ili bulgura
- struk mladog luka
- paradajz
- limun
Priprema:
Bulgur ili kus kus se potope u vodu i količina će se za udvostručiti. Ko žuri treba da prelije vrelom vodom. Za to vreme se pripremi povrće.
Postupak je isti sa bulgurom ili kus kusom.
Isecka se mladi crni luk na kolutiće, a peršun se opere i sitno isecka. Može da se koristi i crni luk, ali je ukus svežiji sa mladim lukom. Paradajz se opere, oljušti i isecka na kockice. Salata se začini sokom od limunovog soka, ali i po želji se doda so, limun ili suvi začin.
Pročitajte još: Eksplozija boja na tanjiru: Napravite za 5 minuta sočnu SALATU od JAGODA i AVOKADA (Foto)
Bulgur i kus kus mogu se zameniti kinoom. Salata može da bude obrok, užina, doručak, a u Libanu se jede kao predjelo ili prilog uz meso.