Освежавајућа азијска салата са сусамом и краставцима.
Састојци
- 2 расхлађена краставца
- 2 веће шаргарепе
- 1 кашичица соли
- 2 супене кашике сирћета (пожељно пиринчано сирће)
- сок од лимете (довољно је пола лимете)
- 2-3 кашичице меда
- сусамово уље
- 1 кашичица млевене паприке
- 1/2-1 кашика печеног сусама (можете да комбинујете црни и бели сусам)
- 1 млади лук (уздужно насецкан)
- 2 кашичице коријандера
Прочитајте још: Салата од ЦВЕЋА и слаткиш са ЛАВАНДОМ, право пролећно освежење (РЕЦЕПТИ)
Припрема
Насеците краставац и шаргарепу у облику нудли (спиралом или сецком), уколико немате апарате за ову врсту сецкања, одаберите свој занимљив облик (увек можете да их насечете танко, ножем).
Ставите краставац у цедиљку и посолите са кашичицом соли, и оставите 15-20 минута да се оцеди вишак воде.
Салата се једе свежа, али може да се сачува и у затвореној посуди у фрижидеру још 24 сата.
У међувремену, у стакленој чинији помешајте, сирће, сок од лимете, мед, сусамово уље, млевену паприку, печени сусам.
Када се краставац исуши, ставите га у чисту крпу и покушајте да исцедите што више течности (све ово радите нежним покретима).
Ставите "нудле" у чинију и прелијте дресингом и оставите да се натапају.
Прочитајте још: Како се спрема ПИЈАНИ ШАРАН ? Најукуснији рецепт за Велики петак (РЕЦЕПТ)
Промешајте салату, украсите са сецканим младим луком и коријандером.
Сервира се свежа, одмах по прављењу.
Уколико вам је остала салата ставите у контејнер који не пропушта ваздух и ставите у фрижидер. Ту може да остане још дан јер ће краставац наставити да пушта воду. Када будете поново сервирали, само оцедите тај вишак воде.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ