Цене паприка "говоре" довољно убедљиво да је крене да се прави прва тура ајвара. Не измишљајте нове рецепте, пратите оригинални.
Најбоље је купити црвене паприке куртовке, а оне нису највеће и најмеснатије. Многе домаћице греше што купују највеће паприке, мислећи да ће тако уштедети. Напротив, ове паприке су пуне воде и семенки.
Прочитајте још: СЛАТКИ залогај који поправља РАСПОЛОЖЕЊЕ: Салата од МАТОВИЛЦА и НАРАНЏАСТОГ парадајза (ФОТО)
Састојци:
- црвене паприке
- со, шећер
- уље
Припрема:
Паприке се оперу и очисти се ножем сва нечистоћа или покварени део. Неке домаћице исеку петељке и избаце семенке пре печења, али се на тај начин теже окрећу на роштиљу.
Ко пече треба и да љушти, јер ће се више трудити.
Постоји правило да онај ко их пече треба и да их љушти, јер ће се тада више трудити да их што боље испече.
Прочитајте још: Једина торта коју једу БАЛЕРИНЕ, стави се у рерну и ЗАБОРАВИ! (ФОТО)
Испечене паприке се одмах стављају у кесу, да се напаре. Када се охладе љуште се. Многим домаћицама је ајвар горак јер нису скидале црни, изгорели део са паприка. Када се уклоне све семенке ајвар је бљутав. Паприке морају добро да се оцеде пре него што се скува ајвар, јер ће се тако краће кувати и бити укуснији.
Оцеђене паприке се мељу машином за месо, кроз што уже рупице. У супротном, ајвар се неће разликовати од "цепканих паприка".
У ајвар се не додају шаргарепе и модри патлиџан, али зејтин апсолутно да!
Од десет килограма паприка добије се око пет килограма ајвара, у зависности да ли су пуне воде и семенки. Добро оцеђене паприке се кувају мање од сат времена и увек је боље да то радите на средњој, никако најјачом ватри. Ајвар се стално меша, јер не сме да загори!
Не наседајте на причу да се паприке кувају у свом соку! Не штедите на зејтину, јер ће паприке загорети и бити горке, а ајвар ће променити боју у тамно црвену.
Прочитајте још: ШОК на тањиру: ЦРНА ПАПРИКА пуњена ИЗНЕНАЂЕЊЕМ (ФОТО)
Током кувања ајвара проверавајте укус. Домаћице које кажу да ништа не додају у ајвар су "приче за малу децу". Укус ајвара мора да се побољша уз помоћ соли и шећера, али зависи и од самих паприка.
Ајвар је скуван када остаје траг по дну шерпе.
Ајвар је готов када се варјачом повуче по дну и - остане траг. Тада се додаје конзерванс. За 10 килограма паприка је довољна једна кесица. Уколико не ставите конзерванс, морате га појести до краја године у супротном ћете се непријатно изненадити бојом у теглицама.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ