Умесите питу по рецепту старих домаћица
Идеално решење за доручак или вечеру који ће одушевити целу породицу. Знаћете да је тесто добро умешано кад целу јуфку пресечеш на пола, а она буде шупљикава
Састојци:
600 г меког брашна тип “400”
25 г свежег квасца
2,5 дл воде
1 кашичица шећера
2 јајета
1 јаје за премазивање
50 мл уља
1 кашичица соли
350 г младог сира
60 г масти
60 г путера
сусам
Прочитајте још: Много је рецепата за КРОФНЕ, али ОВАЈ МОРАТЕ ПРОБАТИ: најлепше посне крофне (РЕЦЕПТ)
Припреме:
У дубљу посуду сипати млаку воду, размутити измрвљени квасац, кашичицу шећера и брашна , те оставити на топлом да надође. Уванглицу сипати половину брашна, додати со, јаја, уље и надошао квасац, затим промешати. Постепено додавати преостало брашно по потреби и ручно месити док се не добије глатко тесто.
Умешено тесто оставити да надође. Потом тесто премесити и поделити на 9. јуфки и оставити их да мирују око 20 мин. Округлу тепсију науљити и посути брашном. Узети једну јуфку и растањити је оклагијом. Ставити је у тепсију па премазати растопљеном смесом од маст ии путера.
Преко ставити сира и преклопити другом кором.
Поступак понављати док се не утроши сав материал. Последњу кору премазати умућеним јајетом и посути сусамом. Готову питу исећи на троуглове па је оставити да надође. Пећи у загрејаној рерни на 200степени док не порумени, око 45 мин.
Фото: Принтсцреен/YоуТубе - Уради Сама- Идеје за креативце
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ