Риба се препоручује свима, почев од деце, преко трудница и реконвалесцената до старијих људи. Исто важи и за поврће, посебно оно са високом концетрацијом витамина Ц.
Унос рибе и омега три масних киселина макар једном недлејно обавезна је препорука лекара и нутрициониста. Са друге стране, слично је и са свежим поврћем, посебно прокељом који се сматра заборављеном ризницом здравља.
Прочитајте још: Волите печурке и бело месо, а немате много времена: Преукусан оброк за 400 динара и 20 минута (Фото)
Прокељ је изузетно је богато протеинима, дијететским влакнима, омега 3 и омега 6 масним киселинама, витаминима, међу којима посебно витаминима Ц, А, К, Е и Б комплекса. Доказано је да особе које свакодневно конзумирају 300 грама прокеља имају 37 одсто већу концентрацију витамина Ц у крви.
Доносимо вам рецепт који заједно доноси праву енергетску бомбу вашем организму и подразумева унос здравих намирницу у обимном оброку.
Прилог од прокеља
- 500 грама прокеља
- 4 шаргарепе средње величине
Бешамел сос са мирођијом
- 50 грама путера
- 300 милилитара млека
- 2 супене кашике брашна
- 1 кашичица мирођије
- 150 милилитара неутралне павлаке
- Биљни зачин и бибер по укусу
Фото: Новости-магазин
Припема филета ослића
- 4 комада филета ослића
- -1 јаје
- 150 милилитара млека
- Брашно по потреби
Припрема:
Прокељ очистити од спољњих листова, опрати га и засецати врху. Веће главице прокеља исећи на половине. Шаргарепу опрати и исећи на колутице. Ставити у кључалу воду, додати билњи зачин по укусу и кувати 10-12 минута.
За бешамел сос потребно је растопити путер па у њега додати брашно, а затим и мирођију уз непрестано мешање на тихој ватри. У смесу налити млеко и неутралну павлаку. Зачинити по жељи и у готов бешамел додати обарен прокељ и шаргарепу.
Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Филе ослића исећи на мање комаде, па зачинити. Умутити јаје, додати одприлике 150 милилитара млека и брашна по потреби, толико да се добије смеса гушћа него за палачинке. Умакати филете и пржити на тефлонском тигању са мало масноће.