Сок можете да направите и сами
Сви се сећамо оних лепих времена када смо код баке стално пили домаће сокове направљене од најукуснијег воћа. Оне су увек имале пун шпајз и фрижидер домаће зимнице, сокова... Ако желите да се подсетите тог укуса или да свом детету направите здрав сок, ми вам предлажемо да испробате и овај од вишања. Можете да га направите без кувања или без шећера, избор је на вама, а за који год да се одлучите сигурно ће вам се допасти.
Састојци:
- 4 кг вишања
- 2 лимунтуса
- 4 л воде
- шећер по потреби
Припрема
Сок од вишања без кувања
Вишње очистите од коштица и петељки и добро их изгњечите. Ставите у шерпу, па додајте лимунтус, промешајте, а онда сипајте и воду. Опет промешајте, покријте чистом крпом и оставите да одстоје 24 сата. Након тога вишње још мало испасирајте, а онда процедите кроз густу газу. Измерите колико сте сок добили, па додајте исту количину шећера (ако сте добили 2 л сока додајте 2 кг шећера). Опет покријте и оставите још 24 часа да одстоји, уз повремено мешање. Сипајте сируп у стерилисане флаше, а пре употребе га разблажите са мало воде. Оставите на тамном и хладном месту
Сок од вишања без шећера
Припрема сока без шећера је слична припреми без кувања, једино што овде када дође време да додате шећер - немојте то да радите.Уместо тога сок прокувајте 10 минута, па сипајте у стерилисане флаше. Исто оставите на тамном и хладном месту. Када будете служили сок можете да га засладите медом.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ