Пожелећете да га спремате сваки дан
Прави српски доручак је незамислив без кришке хлеба или неког другог производа од теста попут кроасана, сендвича и слично.
Многи не могу да одоле мирису свеже испеченог хлеба који се шири кућом. Уколико сте љубитељ француског багета, овај рецепт ћете често правити.
Састојци:
- 500 гр глатког брашна
- 370 мл млаке воде
- 1 кашичица сувог квасца
- 1 кашичица соли
Припрема:
У чинији помешајте суве састојке, а онда уз постепено додавање воде замесите тесто. Кад оно постане компактно, оставите га у чинији да нараста на топлом око 45 минута. Прекријте чинију памучном крпом или прозирном фолијом.
После 45 минута пребаците тесто на радну плочу и влажним рукама га кратко месите, па обликујте у јуфку и поново га пустите да нараста око 45 минута. И овог пута га прекријте крпом.
Исти поступак на радној површини поновите три пута. Кад сва три пута премесите тесто, поделите га на четири дела. Сваки део теста благо обликујте у јуфкицу, покријте све и оставите још 15 минута да се тесто "одмори".
Благо га прстима развуците по површини у облик правоугаоника и уролајте га у жељену дужину. Сваки багет пребаците на плех и оставите још да нарасте око пола сата пре него што убаците у рерну. Пре него што будете пекли багете, благо их засеците укосо.
У загрејану рерну на 250 степени убаците и тепсију коју сте до пола напунили водом, па кад вода почне да кључа изнад ње поставите тепсију са багетима и пеците их 20 минута на 220 степени. Захваљујући воденој пари која се шири из доње тепсије багет ће бити хрскав споља, а мекан и ваздушаст изнутра.
Пријатно!
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ