Овакве до сада нисте јели, зато најбоље одмах ставите дуплу меру.
Ако су одавно одомаћене на нашим столовима, принцес крофне су заправо француска посластица, а широм света су познате под још једним именом – профитероле. Данас их можете купити у маркетима за прављење у инстат варијанти, али домаће су домаће. С обзиром да им је тесто релативно неутралног укуса, неки их чак праве и „у слано“, односно пуне их руском или неком другом, сличном салатом. Ипак, прах шећером посуте, с филом који мирише на ванилу и основним својством – да се „топе у устима“ – прави су бисер сваке понуде. Уживајт
Потребно је
5 јаја
150 г брашна
250 мл воде
½ путера (125 г)
прстохват соли
За фил:
600 мл млека
3 кесе пудинга од ваниле
4 жуманца
200 мл слатке павлаке
20 г путера
2 ванилин-шећера
6 кашика шећера
2 кашике густина
Прах-шећер за посипање
Припрема
Тесто: Закувајте воду с путером, додајте прстохват соли и брашно. Миксером мутите да се сједине па додајте једно по једно јаје стално мутећи док не добијете сјајно тесто. Кашиком или кесом за украшавање колача стављајте лоптице теста у плех обложен папиром за печење. Пеците у загрејаној рерни на 200 степени 35 минута, односно док тесто не добије смеђу боју.
Фил: Одвојите 100 мл млека, а остатак ставите да проври. Пенасто умутите жуманца са шећером и додајте 100 мл млека, густин и прах пудинга. Измешајте да нема грудвица. У млеко које се кува ставите ванилин шећер и кад проври додајте смесу од жуманаца, смањите температуру и мутите миксером док не добијете густу глатку смесу. Склоните са шпорета и додајте путер, промешајте. Поклопите и оставите да се охлади. Умутите слатку павлаку и помешајте са охлађеним филом мутећи миксером малом брзином. Охлађене коре пресеците напола, доњи део напуните филом и поклопите горњим делом. Поспите прах-шећером пре служења
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ