Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕБРАНАЦ СА ПЕЧЕНОМ ПАПРИКОМ: Идеално јело за посну трпезу (РЕЦЕПТ)

Може се служити као главно јело или прилог уз рибу

1672995989_shutterstock_1176743203-prebranac-naslov.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Пребранац се традиционално припрема за Бадњи дан а ми вам предлажемо да га пробате на овај начин, са печеном паприком.


Састојци:

700 г белог пасуља
2 мања празилука
2 главице црног лука
4 печене паприке
200 мл уља
2 кашичице соли
1 кашичица бибера
2 пуне кашике слатке алеве паприке
5 ловорових листића

• Пасуљ очистити, опрати и налити хладном водом, па оставити да набубри неколико сати. Вишак воде одлити, а пасуљ пребацити у већи лонац, налити хладном водом и ставити на ватру да проври. Потом процедити и налити врелом водом па ставити на ватру умерене јачине да се кува сат времена.
• Очистити и ситно исецкати црни лук и празилук. 

Прочитајте још: Ароматична пастрмка спремљена по бака Јелином рецепту: Сочна и неодољива - Рецепт који ћете обожавати (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Oglas

У дубљи тигањ сипати уље и ставити на ватру да се угреје. На угрејано уље ставити исецкани лук и празилук и уз чешће мешање динстати око пола сата док лук не пожути.
• Истовремено, печену паприку исецкати.
У другом тигању угрејати уље на тихој ватри па на њему пржити паприку такође уз често мешање. Паприка се пржи око пола сата односно док у потпуности не омекша и варјача почне да оставља траг. 

Фото: Схуттерстоцк

• Пред крај пржења, луку и празилуку додати со, бибер и слатку алеву паприку. Затим додати кувани пасуљ и добро промешати да се са свих страна обложи зачинима и издинстаним луком. Воду у којој се пасуљ кувао обавезно сачувати јер ће бити употребљена за наливање пребранца. 
• У ватросталну посуду сипати уље да обложи дно пекача. Усути половину пасуља помешаног са луком, додати сушени ловоров лист па распоредити паприку. Потом усути остатак пасуља и све налити водом у којој се кувао. Наливати уз руб посуде како се са пасуља не би "спирали" зачини. Покрити алу фолијом и ставити на већи плех како би се дно рерне заштитило од евентуалног цурења из пекача.
• Пребранац пећи на 200 степени око сат времена, све време покривеног али често проверавати да ли је у току печења "попио" течност па је додати уколико има потребе. Мора остати мало течности како би био сочан. Пред крај печења открити да се јело запече. 

 

Oglas

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas