Може се служити као главно јело или прилог уз рибу
Пребранац се традиционално припрема за Бадњи дан а ми вам предлажемо да га пробате на овај начин, са печеном паприком.
Састојци:
700 г белог пасуља
2 мања празилука
2 главице црног лука
4 печене паприке
200 мл уља
2 кашичице соли
1 кашичица бибера
2 пуне кашике слатке алеве паприке
5 ловорових листића
• Пасуљ очистити, опрати и налити хладном водом, па оставити да набубри неколико сати. Вишак воде одлити, а пасуљ пребацити у већи лонац, налити хладном водом и ставити на ватру да проври. Потом процедити и налити врелом водом па ставити на ватру умерене јачине да се кува сат времена.
• Очистити и ситно исецкати црни лук и празилук.
Прочитајте још: Ароматична пастрмка спремљена по бака Јелином рецепту: Сочна и неодољива - Рецепт који ћете обожавати (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
У дубљи тигањ сипати уље и ставити на ватру да се угреје. На угрејано уље ставити исецкани лук и празилук и уз чешће мешање динстати око пола сата док лук не пожути.
• Истовремено, печену паприку исецкати.
У другом тигању угрејати уље на тихој ватри па на њему пржити паприку такође уз често мешање. Паприка се пржи око пола сата односно док у потпуности не омекша и варјача почне да оставља траг.
Фото: Схуттерстоцк
• Пред крај пржења, луку и празилуку додати со, бибер и слатку алеву паприку. Затим додати кувани пасуљ и добро промешати да се са свих страна обложи зачинима и издинстаним луком. Воду у којој се пасуљ кувао обавезно сачувати јер ће бити употребљена за наливање пребранца.
• У ватросталну посуду сипати уље да обложи дно пекача. Усути половину пасуља помешаног са луком, додати сушени ловоров лист па распоредити паприку. Потом усути остатак пасуља и све налити водом у којој се кувао. Наливати уз руб посуде како се са пасуља не би "спирали" зачини. Покрити алу фолијом и ставити на већи плех како би се дно рерне заштитило од евентуалног цурења из пекача.
• Пребранац пећи на 200 степени око сат времена, све време покривеног али често проверавати да ли је у току печења "попио" течност па је додати уколико има потребе. Мора остати мало течности како би био сочан. Пред крај печења открити да се јело запече.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ