Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стари рецепт за МАНАСТИРСКИ ПРЕБРАНАЦ: Спрема се на води, а ТАЈНА је у једном састојку

Испробајте рецепт за манастирски пребранац на води

1703420754_shutterstock_629461178.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Почетком XВИИИ века један монах је записао рецепт за јело у којем стоји да је довољно 50 зрна пасуља да се прегура дан у пољу. Касније се из тог записа, уз малу промену, појавио и рецепт за пребранац који се прво јео само у манастирима. У Србију је стигао почетком XИX века и за кратко време је постао баш популаран. Манастирски пребранац је идеалан за пост на води, а иако у њега не иде пуно састојака, укус је одличан. Оно што га издваја је пикантност која се добија захваљујући љутој паприци, а посебан шмек даје нана.

Састојци:

600 г пасуља
4 кашичице соли
2 кашике црвене млевене паприке
2 црна лука
4 чена белог лука
нана
2 љуте паприке

Припрема:

Пасуљ сипајте у шерпу, прелијте водом и оставите преко ноћи да одстоји. Након тога процедите, па сипајте нову воду, додајте црни лук исечен на ребарца, па посолите и побиберите. Кад прокључа додајте свеже листове нане, а онда кувајте још 10 минута. Повремено промешајте. Пасуљ са све водом, луком и зачинима сипајте у земљану посуду или ватросталну тепсију. Поспите млевеном црвеном паприком и промешајте. Убаците и целе ченове белог лука, па промешајте и сипајте још воде. Преко ставите целе паприке, а ако не волите љуте, можете да користите и обичне. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 15 минута, а онда ако је потребно сипајте још воде и појачајте темепратуру на 200°Ц. Пеците још 20-25 минута. Повремено погледајте да ли треба да доспете још воде.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas