Oglas
· · Komentari: 0

PREBRANAC SA PEČENOM PAPRIKOM: Idealno jelo za posnu trpezu (RECEPT)

Može se služiti kao glavno jelo ili prilog uz ribu

1672995989_shutterstock_1176743203-prebranac-naslov.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Prebranac se tradicionalno priprema za Badnji dan a mi vam predlažemo da ga probate na ovaj način, sa pečenom paprikom.


Sastojci:

700 g belog pasulja
2 manja praziluka
2 glavice crnog luka
4 pečene paprike
200 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 pune kašike slatke aleve paprike
5 lovorovih listića

• Pasulj očistiti, oprati i naliti hladnom vodom, pa ostaviti da nabubri nekoliko sati. Višak vode odliti, a pasulj prebaciti u veći lonac, naliti hladnom vodom i staviti na vatru da provri. Potom procediti i naliti vrelom vodom pa staviti na vatru umerene jačine da se kuva sat vremena.
• Očistiti i sitno iseckati crni luk i praziluk. 

Pročitajte još: Aromatična pastrmka spremljena po baka Jelinom receptu: Sočna i neodoljiva - Recept koji ćete obožavati (RECEPT/VIDEO)

Oglas

U dublji tiganj sipati ulje i staviti na vatru da se ugreje. Na ugrejano ulje staviti iseckani luk i praziluk i uz češće mešanje dinstati oko pola sata dok luk ne požuti.
• Istovremeno, pečenu papriku iseckati.
U drugom tiganju ugrejati ulje na tihoj vatri pa na njemu pržiti papriku takođe uz često mešanje. Paprika se prži oko pola sata odnosno dok u potpunosti ne omekša i varjača počne da ostavlja trag. 

Foto: Shutterstock

• Pred kraj prženja, luku i praziluku dodati so, biber i slatku alevu papriku. Zatim dodati kuvani pasulj i dobro promešati da se sa svih strana obloži začinima i izdinstanim lukom. Vodu u kojoj se pasulj kuvao obavezno sačuvati jer će biti upotrebljena za nalivanje prebranca. 
• U vatrostalnu posudu sipati ulje da obloži dno pekača. Usuti polovinu pasulja pomešanog sa lukom, dodati sušeni lovorov list pa rasporediti papriku. Potom usuti ostatak pasulja i sve naliti vodom u kojoj se kuvao. Nalivati uz rub posude kako se sa pasulja ne bi "spirali" začini. Pokriti alu folijom i staviti na veći pleh kako bi se dno rerne zaštitilo od eventualnog curenja iz pekača.
• Prebranac peći na 200 stepeni oko sat vremena, sve vreme pokrivenog ali često proveravati da li je u toku pečenja "popio" tečnost pa je dodati ukoliko ima potrebe. Mora ostati malo tečnosti kako bi bio sočan. Pred kraj pečenja otkriti da se jelo zapeče. 

 

Oglas

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas