Импресионирајте своје пријатеље и у овим посним данима и припремите им ово укусно и једноставно јело које ће обожавати. Поштујући овај рецепт, испашћете прави кулинарски професионалац!
У току поста, често нам понестане идеја шта можемо правити, а да већ нисмо или да нам није досадило. Представљамо вам веома укусан рецепт који ћете обожавати! Овај рецепт може да послужи 4 ваша пријатеља.
Прочитајте још: ПОМФРИТ ОД ЛЕБЛЕБИЈА: Здрав рецепт који ће вам заувек заменити кромпириће
Састојци:
450г козица у љусци
36 малих дагњи
50г лигњи, очишћених и танко исечених
Бујон:
25мл маслиновог уља
1 чен белог лука, сецкани
1 средња шаргарепа, сецкана
1 штап целера, исечен
1 мали лук, исецкан
1 мали празилук, исечен
¼ црвеног чилија, сецканог
1 парадајз, исецкан
1/8 кашичице шафрана
900мл рибљег бујона
кувано вода која вам је остала од дагњи
За рижото:
50г посног путера
2 папричице љуте, сецкане
1 чен белог лука, сецкани
350г рижото пиринча
120мл сувог белог вина
1 кашика маслиновог уља
Начин припреме:
Огулите козице, оставите љуске за бујон. Оставите козице на страну док не буду потребне. Оперите дагње, остружите их и извуците "браду" из њих. Отворите их тако што ћете их ставити ставити у тигањ са мало воде. Добро поклопите и ставите на јаку ватру док се не отворе. Процедите кроз цедиљку да бисте уклонили зрнца или песак из њих. Сачувајте воду за бујон касније. Уклоните месо из свих љуски, оставите можда пар у љусци да изгледа лепше при сервирању. Оставите дагње на страну док не буду потребне.
Да направите бујон, загрејте уље у великом тигању и додајте бели лук, шаргарепу, целер, црни лук, празилук и чили. Пржите 5 минута. Додајте љуске козица и кувајте још неколико минута, а затим додајте парадајз, шафран, рибљи темељац и воду од дагњи. Пустите да проври и кувајте 30 минута.
Да бисте направили рижото, истопите посни путер у широј шерпи (ово ће смањити могућност да рижото загори на дну док се кува), а затим додајте папричице и бели лук икувајте док не омекшају. Додајте пиринач и мешајте неколико минута док се добро не премаже путером. Улијте вино. Пустите да проври па склоните са ватре и оставите да пиринач упије сву течност.
Вратите тигањ на средњу ватру и додајте бујон од шкољки пиринчу у три фазе, омогућавајући да течност уври сваки пут пре него што додате следећу количину. Непрекидно мешајте док се бујон скоро потпуно не упије.
Док се рижото кува, премажите остатак морских плодова маслиновим уљем и пеците на тигању 3-4 минута. Да бисте послужили, пажљиво умешајте морске плодове укључујући дагње у рижото. Оставите неколико комада на врху да украсите.
Уколико не постите, можете користи обичан путер за ово јело и додати пармезан при крају припреме и при сервирању.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ