Impresionirajte svoje prijatelje i u ovim posnim danima i pripremite im ovo ukusno i jednostavno jelo koje će obožavati. Poštujući ovaj recept, ispašćete pravi kulinarski profesionalac!
U toku posta, često nam ponestane ideja šta možemo praviti, a da već nismo ili da nam nije dosadilo. Predstavljamo vam veoma ukusan recept koji ćete obožavati! Ovaj recept može da posluži 4 vaša prijatelja.
Pročitajte još: POMFRIT OD LEBLEBIJA: Zdrav recept koji će vam zauvek zameniti krompiriće
Sastojci:
450g kozica u ljusci
36 malih dagnji
50g lignji, očišćenih i tanko isečenih
Bujon:
25ml maslinovog ulja
1 čen belog luka, seckani
1 srednja šargarepa, seckana
1 štap celera, isečen
1 mali luk, iseckan
1 mali praziluk, isečen
¼ crvenog čilija, seckanog
1 paradajz, iseckan
1/8 kašičice šafrana
900ml ribljeg bujona
kuvano voda koja vam je ostala od dagnji
Za rižoto:
50g posnog putera
2 papričice ljute, seckane
1 čen belog luka, seckani
350g rižoto pirinča
120ml suvog belog vina
1 kašika maslinovog ulja
Način pripreme:
Ogulite kozice, ostavite ljuske za bujon. Ostavite kozice na stranu dok ne budu potrebne. Operite dagnje, ostružite ih i izvucite "bradu" iz njih. Otvorite ih tako što ćete ih staviti staviti u tiganj sa malo vode. Dobro poklopite i stavite na jaku vatru dok se ne otvore. Procedite kroz cediljku da biste uklonili zrnca ili pesak iz njih. Sačuvajte vodu za bujon kasnije. Uklonite meso iz svih ljuski, ostavite možda par u ljusci da izgleda lepše pri serviranju. Ostavite dagnje na stranu dok ne budu potrebne.
Da napravite bujon, zagrejte ulje u velikom tiganju i dodajte beli luk, šargarepu, celer, crni luk, praziluk i čili. Pržite 5 minuta. Dodajte ljuske kozica i kuvajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte paradajz, šafran, riblji temeljac i vodu od dagnji. Pustite da provri i kuvajte 30 minuta.
Da biste napravili rižoto, istopite posni puter u široj šerpi (ovo će smanjiti mogućnost da rižoto zagori na dnu dok se kuva), a zatim dodajte papričice i beli luk ikuvajte dok ne omekšaju. Dodajte pirinač i mešajte nekoliko minuta dok se dobro ne premaže puterom. Ulijte vino. Pustite da provri pa sklonite sa vatre i ostavite da pirinač upije svu tečnost.
Vratite tiganj na srednju vatru i dodajte bujon od školjki pirinču u tri faze, omogućavajući da tečnost uvri svaki put pre nego što dodate sledeću količinu. Neprekidno mešajte dok se bujon skoro potpuno ne upije.
Dok se rižoto kuva, premažite ostatak morskih plodova maslinovim uljem i pecite na tiganju 3-4 minuta. Da biste poslužili, pažljivo umešajte morske plodove uključujući dagnje u rižoto. Ostavite nekoliko komada na vrhu da ukrasite.
Ukoliko ne postite, možete koristi običan puter za ovo jelo i dodati parmezan pri kraju pripreme i pri serviranju.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU