Иако је већина грицкалица у облику чипса, грисина, флипса и других посна, оне нису добре по ваше здравље и витку линију. Због тога смо вам припремили здраве грицкалице уз које можете да гледате вашу омиљену серију, било да постите или не.
Поред тога што смо вам припремили здраве и посне грицкалице, оне су и веома укусне, било слатке или слане! За неке од њих чак и не морате себе ограничавати као што то радите са кесицом чипса.
Прочитајте још: ФАЛАФЕЛ БУРГЕР: Постан и укусан оброк који ће вас сигурно заситити!
Спремили смо вам 3 посне, здраве и најбитније - укусне грицкалице које ће вам сигурно заменити нездраве навике у исхрани:
1. Умак од индијског оргаха
Само индијски орах, кокос и кари зачини за лак посни умак који је савршеног укуса. Послужите уз штапиће целера или шаргарепе.
Састојци
100 г индијских ораха
1-2 лимете, исцеђене
3 кашике кокосовог крема
2 кашике кари пасте
2 кашике мешавине зачина по жељи
Начин припреме:
КОРАК 1
Убаците све састојке, осим зачина, у блендер. Мутите док смеса не постане глатка, а затим зачините по укусу. Ако је смеса превише густа, додајте још мало сока од лимете или мало хладне воде.
КОРАК 2
Сипајте кашиком у чинију и поспите зачинима пре сервирања са штапићима шаргарепе или целером.
2. Печене леблебије:
Избегните пад шећера у 15:00 уз ове здраве печене леблебије представљају савршену ужину. Рецепт можете користити као основу за прављење других грицкалица.
Састојци
60 г леблебија
1 кашика несланог кикирикија
Начин припреме:
Помешајте леблебије са несланим кикирикијем. Ставите у рерну на 200Ц 6 -10 минута, а затим помешајте са зачинима по жељи. Леблебије можете уваљати у кари пре печења.
3. Слатки залогаји од црне чоколаде и ораха
Слатки залогаји које можете чувати и у замрзивачу и одледити их по потреби. Здрава и укусна посластица!
Састојци
100 г ораха
100 г тамне чоколаде без млечних производа (најмање 70% какао чврсте материје)
1 међоол урма, очишћена од коштице и ситно исецкана
1 к калуп за мини мафине са 12 рупа
папир за печење
Начин припреме:
КОРАК 1
Рупе у калупу за мафине обложите папиром за печење и оставите са стране. Загрејте рерну на 160Ц.
КОРАК 2
Раширите орахе по плеху и пеците 12-15 минута, док не замирише и буде мало тамније боје. Ставите у блендер и миксујте све док маса не буде глатка и путераста, што код ораха може потрајати и до 10 минута.
КОРАК 3
Отопите чоколаду у посуди отпорној на топлоту постављеној изнад тигања са кључањем воде, пазећи да посуда не додирује воду. Ставите по 1 кашичицу чоколаде у свакИ калуп, а затим замрзните 10 минута пре него што додате кашику путера од ораха. Убаците неколико комадића исецканих урми, па кашиком прелијте преосталу отопљену чоколаду. Замрзните још најмање 30 минута, или док се чоколада не стегне, а затим пребаците у посуду отпорну на замрзавање.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ