Чувене кранцлице су некада правиле све баке, јер је овај колачић савршен да се њима послужа неочекивани гости
Кранцлице могу да се поспу прах шећером или млевеним орасима, али и намажу пекмезом. Како год се, на крају, завршио овај колач - уживаћете док га једете.
Прочитајте још: Ово јело се служи у најелитнијим ресторанима, а можете га спремити за само 200 динара
Састојци:
- 200 грама бутера
- 100 грама шећера
- јаје
- 2 ванил шећера
- 300 грама брашна
- 1/5 прашка за пециво
Припрема:
Прво се добро помешају бутер и шећер, а добро је измешано када се више не "чује" шећер. Додају се ванил шећер и јаја. Мало брашна се помеша са пола прашка за пециво. Сипа се брашно, али не одмах све, јер од теста зависи колико је потребно. Када се направи лопта, средње тврда, подели се у два дела, умота у фолију и стави у фрижидер. Тесто мора да стоји најмање два сата у фрижидеру да би се стврднуло и лакше развило.
Ко нема модлице може да користи чашицу за ракију.
Тесто се пажљиво развије што тање, а у плех се стави папир за печење и укључи рерна. На тесту се модлицама са фигурицама ваде колачићи и ређају у плех. Између колачића мора да постоји размак јер ће због прашка за пециво мало порасти. Ко жели да прави дупле колачиће са пекмезом, један колачић треба да има рупицу у средини.
Рупица у средини може да се прави поклопцем од флашице рума.
Преостало тесто се поново умеси и развије и искористи за нове колачиће. Када се искористи прво тесто извади се друго из фрижидера и понови поступак.
Колачићи се пеку од 10 до 16 минута, у зависности од рерне. Када промене боју - плех се вади и ставља нов. Чим се колачићи изваде мажу се пекмезом од кајсија или само посипају прахом.
Кранцлице се ставе у металну кутију и једу данима Фото: А. М.
Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)
Баке су кранцлице мазале беланцем од једног јајета и посипале их млевеним орасима па стављале у рерну. Направите колачиће на све начине и откријте шта највише волите.