Čuvene kranclice su nekada pravile sve bake, jer je ovaj kolačić savršen da se njima posluža neočekivani gosti
Kranclice mogu da se pospu prah šećerom ili mlevenim orasima, ali i namažu pekmezom. Kako god se, na kraju, završio ovaj kolač - uživaćete dok ga jedete.
Pročitajte još: Ovo jelo se služi u najelitnijim restoranima, a možete ga spremiti za samo 200 dinara
Sastojci:
- 200 grama butera
- 100 grama šećera
- jaje
- 2 vanil šećera
- 300 grama brašna
- 1/5 praška za pecivo
Priprema:
Prvo se dobro pomešaju buter i šećer, a dobro je izmešano kada se više ne "čuje" šećer. Dodaju se vanil šećer i jaja. Malo brašna se pomeša sa pola praška za pecivo. Sipa se brašno, ali ne odmah sve, jer od testa zavisi koliko je potrebno. Kada se napravi lopta, srednje tvrda, podeli se u dva dela, umota u foliju i stavi u frižider. Testo mora da stoji najmanje dva sata u frižideru da bi se stvrdnulo i lakše razvilo.
Ko nema modlice može da koristi čašicu za rakiju.
Testo se pažljivo razvije što tanje, a u pleh se stavi papir za pečenje i uključi rerna. Na testu se modlicama sa figuricama vade kolačići i ređaju u pleh. Između kolačića mora da postoji razmak jer će zbog praška za pecivo malo porasti. Ko želi da pravi duple kolačiće sa pekmezom, jedan kolačić treba da ima rupicu u sredini.
Rupica u sredini može da se pravi poklopcem od flašice ruma.
Preostalo testo se ponovo umesi i razvije i iskoristi za nove kolačiće. Kada se iskoristi prvo testo izvadi se drugo iz frižidera i ponovi postupak.
Kolačići se peku od 10 do 16 minuta, u zavisnosti od rerne. Kada promene boju - pleh se vadi i stavlja nov. Čim se kolačići izvade mažu se pekmezom od kajsija ili samo posipaju prahom.
Kranclice se stave u metalnu kutiju i jedu danima Foto: A. M.
Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)
Bake su kranclice mazale belancem od jednog jajeta i posipale ih mlevenim orasima pa stavljale u rernu. Napravite kolačiće na sve načine i otkrijte šta najviše volite.