· · Коментари: 0
ДЕЛИКАТЕС

Ово јело се служи у најелитнијим ресторанима, а можете га спремити за само 200 динара

Предјело од похованог телећег мозга је специјалитет у Француској, а спрема се изузетно једноставно

MozakGotov.jpg
Фото: А. М.

Највећи проблем код овог рецепта је пронаћи свеж телећи мозак у месари, јер се служи у најбољим ресторанима и кувари га набављају за своје госте. Међутим, уколико га пронађете у месари изненадићете се ценом, која је око 200 динара, тако да не оклевајте - брзо га купите.

Очишћен мозак Фото: А.М.

Прочитајте још: Не бацајте пире, за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело (Фото)

Поховани телећи мозак се једноставно припрема, али је неопходно стрпљење. Наиме, највећи проблем је очистити мозак од опне и стрпљиво га поховати на тихој ватри.

Састојци:

  • телећи мозак
  • јаје
  • брашно
  • презле

Припрема:

Похује се на тихој ватри
Фото: А. М.

Телећи мозак се очисти од опне у топлој води и, када се оцеди, спреман је за поховање. Умути се јаје и припреме тањири са брашном и презлама. Мозак се нежно уваља у брашно, па јаје и на крају покрије презлама.

Мозак се пржи на врелом уљу, али је рингла смањена на слабије. Наиме, не сме да се убаци у хладно уље, али ни да се пржи све време на јакој ватри. Мозак се брзо испржи, чим корица потамни. Извади се из тигања и стави на тањир са салветом да се оцеди уље.

Јело је укусније када се једе са тартар сос.
Таратор сос Фото: А. М.

Тартар сос

Кисели краставци се ситно исецкају и помешају са једнаком количином мајонеза и павлаке. Када се све сједини таратор сос се остави у фрижидеру да се охлади, јер је пријатнији за јело када се хладан сипа на топао мозак.

Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)

Поховани мозак се једе са тартар сосом. Они који не воле поховано могу да га рестују - једноставно исеку, зачине и пропрже на уљу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.