Предјело од похованог телећег мозга је специјалитет у Француској, а спрема се изузетно једноставно
Највећи проблем код овог рецепта је пронаћи свеж телећи мозак у месари, јер се служи у најбољим ресторанима и кувари га набављају за своје госте. Међутим, уколико га пронађете у месари изненадићете се ценом, која је око 200 динара, тако да не оклевајте - брзо га купите.
Прочитајте још: Не бацајте пире, за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело (Фото)
Поховани телећи мозак се једноставно припрема, али је неопходно стрпљење. Наиме, највећи проблем је очистити мозак од опне и стрпљиво га поховати на тихој ватри.
Састојци:
- телећи мозак
- јаје
- брашно
- презле
Припрема:
Телећи мозак се очисти од опне у топлој води и, када се оцеди, спреман је за поховање. Умути се јаје и припреме тањири са брашном и презлама. Мозак се нежно уваља у брашно, па јаје и на крају покрије презлама.
Мозак се пржи на врелом уљу, али је рингла смањена на слабије. Наиме, не сме да се убаци у хладно уље, али ни да се пржи све време на јакој ватри. Мозак се брзо испржи, чим корица потамни. Извади се из тигања и стави на тањир са салветом да се оцеди уље.
Јело је укусније када се једе са тартар сос.
Тартар сос
Кисели краставци се ситно исецкају и помешају са једнаком количином мајонеза и павлаке. Када се све сједини таратор сос се остави у фрижидеру да се охлади, јер је пријатнији за јело када се хладан сипа на топао мозак.
Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)
Поховани мозак се једе са тартар сосом. Они који не воле поховано могу да га рестују - једноставно исеку, зачине и пропрже на уљу.