Не постоји јединствен назив, али је реч о домаћем тонику, за који се верује да потиче са Кариба.
Ово пиће настаје фузијом ђумбира, јабуковог сирћета, природног заслађивача, у овом случају меда, и цитрусног воћа. Припрема се лако, а резултат је прави ужитак за сва чула. Важно је истаћи још један његов адут, а то су здрави састојци, које наравно можете прилагођавати свом укусу или ономе што имате при руци. Тоник можете чувати у фрижидеру и до недељу дана, а у редовима који следе откријте више детаља, пре одласка у набавку.
Прочитајте још: НИЈЕ СВЕЈЕДНО! Ево како да вас не насамаре са МЕСОМ, а тајну крије и ТЕФЛОНСКИ ТИГАЊ
Потребно је:
- ¼ шоље исецканог ђумбира
- 3 до 4 шоље прокуване воде
- 2 кашике јабуковог сирћета
- 2 кашике меда
- 2 кашике лимуновог сока, уз додатак кришки по укусу
Припрема:
1. За почетак, припремите све састојке.
Прочитајте још: Сме ли се УЉЕ бацати у судоперу? Ово је ЈЕДИНИ ОДГОВОР
2. Оперите, ољуштите и исецкајте корен ђумбира, с тим да у случају да користите онај органског порекла, не морате да уклањате кору, јер садржи највише хранљивих састојака.
3. У мањој шерпи прокувајте шољу воде, па додајте ђумбир. Склоните са ватре и оставите да ђумбир пусти своје сокове, за шта је потребно око 10 минута. За то време вода ће се и прохладити.
4. Преспите воду са ђумбиром у теглу запремине 1 литар, и додајте преосталу воду. Затим сипајте мед, јабуково сирће и лимунов сок.
5. Добро затворите, промућкајте и оставите у фрижидеру да преноћи.
Прочитајте још: Да ли КАФА може да се ПОКВАРИ?
6. То би било све, а препоручена дневна доза јесте од пола до једне шоље. Пиће послужите расхлађено или уз неколико коцкица леда и уживајте.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ