Ne postoji jedinstven naziv, ali je reč o domaćem toniku, za koji se veruje da potiče sa Kariba.
Ovo piće nastaje fuzijom đumbira, jabukovog sirćeta, prirodnog zaslađivača, u ovom slučaju meda, i citrusnog voća. Priprema se lako, a rezultat je pravi užitak za sva čula. Važno je istaći još jedan njegov adut, a to su zdravi sastojci, koje naravno možete prilagođavati svom ukusu ili onome što imate pri ruci. Tonik možete čuvati u frižideru i do nedelju dana, a u redovima koji slede otkrijte više detalja, pre odlaska u nabavku.
Pročitajte još: NIJE SVEJEDNO! Evo kako da vas ne nasamare sa MESOM, a tajnu krije i TEFLONSKI TIGANJ
Potrebno je:
- ¼ šolje iseckanog đumbira
- 3 do 4 šolje prokuvane vode
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašike meda
- 2 kašike limunovog soka, uz dodatak kriški po ukusu
Priprema:
1. Za početak, pripremite sve sastojke.
Pročitajte još: Sme li se ULJE bacati u sudoperu? Ovo je JEDINI ODGOVOR
2. Operite, oljuštite i iseckajte koren đumbira, s tim da u slučaju da koristite onaj organskog porekla, ne morate da uklanjate koru, jer sadrži najviše hranljivih sastojaka.
3. U manjoj šerpi prokuvajte šolju vode, pa dodajte đumbir. Sklonite sa vatre i ostavite da đumbir pusti svoje sokove, za šta je potrebno oko 10 minuta. Za to vreme voda će se i prohladiti.
4. Prespite vodu sa đumbirom u teglu zapremine 1 litar, i dodajte preostalu vodu. Zatim sipajte med, jabukovo sirće i limunov sok.
5. Dobro zatvorite, promućkajte i ostavite u frižideru da prenoći.
Pročitajte još: Da li KAFA može da se POKVARI?
6. To bi bilo sve, a preporučena dnevna doza jeste od pola do jedne šolje. Piće poslužite rashlađeno ili uz nekoliko kockica leda i uživajte.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU