Обрадујте оне којима је ово омиљена посластица
Уколико желите да добијете похвале свих присутних, пробајте овај рецепт. Крофне су многима омиљена посластица, без обзира на године, иако их можда мало више воле деца.
Потребни састојци:
800 гр брашна
2 јаја
400 мл млеко ( млако )
50 гр квасца ( свезег )
1 кашика пуна шећера
1 кафена кашицица соли
50 мл уља
по жељи стругана корица једног лимуна
сећер у праху за посути
надав по жељи
разне глазуре по жељи
Прочитајте још: Спремљено по бака Јелином рецепту: Најсочнија и неодољива пилетина са кромпиром (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Начин припреме:
Умутите топло млеко, измрвљен квасац и шећер. Додајте остале састојке ( 50 мл уља, 2 цела јаја, со, брашно и лимунову корицу ако желите), па умесите тесто. Прекријте ванглу и нека стоји на топлом док не надође. Премесите је и нека надолази поново. На побрашњеној радној површини тесто развити на 1 цм дебљине. Из теста вадити крофне округлом модлом или цашом. Изрезано тесто за крофне ређати на побрашњену радну површину. Прекрити кухињском крпом и нека стоји 20-30 мин. Шерпа у којој ће се пржити крофне треба да је широка и ниска (да би се крофне лакше окретале). Крофне при пржењу треба да пливају у уљу (никако да додирују дно). Уље не треба бити превише топло. Мало науљите руке, узмите тесто за крофне и спуштајте у уље ону страну која је била горе. Пржити истовремено 4 крофне. Преклопити поклопцем и пржити док крофна не порасте, а потом скинути поклопац, окренути крофне на другу страну и пећи до краја. Пржене крофне ставлајти на кухињски папир да се упије висак масноће. Можете стављати разне глазуре, посути их шећером у праху, а оне су и саме по себи укусне. Уживајте, пријатно!
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ