Obradujte one kojima je ovo omiljena poslastica
Ukoliko želite da dobijete pohvale svih prisutnih, probajte ovaj recept. Krofne su mnogima omiljena poslastica, bez obzira na godine, iako ih možda malo više vole deca.
Potrebni sastojci:
800 gr brašna
2 jaja
400 ml mleko ( mlako )
50 gr kvasca ( svezeg )
1 kašika puna šećera
1 kafena kašicica soli
50 ml ulja
po želji strugana korica jednog limuna
sećer u prahu za posuti
nadav po želji
razne glazure po želji
Pročitajte još: Spremljeno po baka Jelinom receptu: Najsočnija i neodoljiva piletina sa krompirom (RECEPT/VIDEO)
Način pripreme:
Umutite toplo mleko, izmrvljen kvasac i šećer. Dodajte ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brašno i limunovu koricu ako želite), pa umesite testo. Prekrijte vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadođe. Premesite je i neka nadolazi ponovo. Na pobrašnjenoj radnoj površini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili cašom. Izrezano testo za krofne ređati na pobrašnjenu radnu površinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min. Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se krofne lakše okretale). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju (nikako da dodiruju dno). Ulje ne treba biti previše toplo. Malo nauljite ruke, uzmite testo za krofne i spuštajte u ulje onu stranu koja je bila gore. Pržiti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i pržiti dok krofna ne poraste, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peći do kraja. Pržene krofne stavlajti na kuhinjski papir da se upije visak masnoće. Možete stavljati razne glazure, posuti ih šećerom u prahu, a one su i same po sebi ukusne. Uživajte, prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU