Ближи нам се Ускрс, а неизоставни део сваке српске празничне трпезе јесте торта
Ближи нам се Ускрс који православни верници најчешће прославе у кругу породице и кућној атмосфери.
У празничном духу бирамо најлепшу и најукуснију храну.
Сахер торта
Потребни састојци:
За тесто:
7 јаја
120 г путера
120 г шећера
120 г чоколаде за кување (отопљене и охлађене)
120 г брашна
четврт кашичице сока од свежег лимуна
За фил:
шоља пекмеза од кајсије
3 кашике самлевеног пекмеза од кајсија
За глазуру:
100 грама квалитетне црне чоколаде
2 кашике путера
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Плех премажите путером и поспите брашном.
Раздвојте беланца од жуманаца. Беланца умутите, а жуманца сачувајте. Пенасто умутите путер, додајте му половину шећера и мутите док се шећер не истопи. Додајте једно по једно жуманце, сваки пут мутећи док се маса не изједначи. Додајте отопљену и охлађену чоколаду. Чоколада мора да буде охлађена, иначе ће да истопи путер. Мутите све миксером док не добијете глатку масу, па је оставите по страни.
Умућеним беланцима додајте сок од лимуна, па мутите док се не стегне. Постепено, кашику по кашику, додајте остатак шећера и мутите миксером док се шећер не истопи и снег не постане средње чврст и сјајан. У масу с путером додајте око трећину снега од беланаца, и варјачом пажљиво измешајте. Постепено додајте остатак снега од беланаца.
Просејте брашно преко целе површине смесе и на исти начин измешајте. Поделите и развуците смесу у две припремљене тепсије, па ставите у рерну. Смањите температуру на 160 степени и пеците око 35 минута. Торта је печена када чачкалица убодена у средину теста изађе потпуно чиста. Оставите тесто у тепсијама око пет минута, па га извадите да се хлади на крпи.
Пекмез прокувајте како би се мало згуснуо. Премажите кору, па поклопите другом кором.
Целу торту премажите млевеним пекмезом од кајсија, па разлијте врућу чоколадну глазуру.
За глазуру чоколаду изломите на комадиће и, заједно с путером, ставите у малу шерпу. У већем суду загрејте воду до кључања, скините с ватре и сачекајте минут. Поставите суд са чоколадом у суд са водом и чекајте пет минута. Измешајте смесу док не постане глатка. Извадите из воде и мешајте док глазура не постане довољно течна да може да се разлива.
Глазуру разлијте и развуците кашиком преко торте.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ