Bliži nam se Uskrs, a neizostavni deo svake srpske praznične trpeze jeste torta
Bliži nam se Uskrs koji pravoslavni vernici najčešće proslave u krugu porodice i kućnoj atmosferi.
U prazničnom duhu biramo najlepšu i najukusniju hranu.
Saher torta
Potrebni sastojci:
Za testo:
7 jaja
120 g putera
120 g šećera
120 g čokolade za kuvanje (otopljene i ohlađene)
120 g brašna
četvrt kašičice soka od svežeg limuna
Za fil:
šolja pekmeza od kajsije
3 kašike samlevenog pekmeza od kajsija
Za glazuru:
100 grama kvalitetne crne čokolade
2 kašike putera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh premažite puterom i pospite brašnom.
Razdvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite, a žumanca sačuvajte. Penasto umutite puter, dodajte mu polovinu šećera i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte jedno po jedno žumance, svaki put muteći dok se masa ne izjednači. Dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu. Čokolada mora da bude ohlađena, inače će da istopi puter. Mutite sve mikserom dok ne dobijete glatku masu, pa je ostavite po strani.
Umućenim belancima dodajte sok od limuna, pa mutite dok se ne stegne. Postepeno, kašiku po kašiku, dodajte ostatak šećera i mutite mikserom dok se šećer ne istopi i sneg ne postane srednje čvrst i sjajan. U masu s puterom dodajte oko trećinu snega od belanaca, i varjačom pažljivo izmešajte. Postepeno dodajte ostatak snega od belanaca.
Prosejte brašno preko cele površine smese i na isti način izmešajte. Podelite i razvucite smesu u dve pripremljene tepsije, pa stavite u rernu. Smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite oko 35 minuta. Torta je pečena kada čačkalica ubodena u sredinu testa izađe potpuno čista. Ostavite testo u tepsijama oko pet minuta, pa ga izvadite da se hladi na krpi.
Pekmez prokuvajte kako bi se malo zgusnuo. Premažite koru, pa poklopite drugom korom.
Celu tortu premažite mlevenim pekmezom od kajsija, pa razlijte vruću čokoladnu glazuru.
Za glazuru čokoladu izlomite na komadiće i, zajedno s puterom, stavite u malu šerpu. U većem sudu zagrejte vodu do ključanja, skinite s vatre i sačekajte minut. Postavite sud sa čokoladom u sud sa vodom i čekajte pet minuta. Izmešajte smesu dok ne postane glatka. Izvadite iz vode i mešajte dok glazura ne postane dovoljno tečna da može da se razliva.
Glazuru razlijte i razvucite kašikom preko torte.
(Kurir)
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU