Жито може да се спрема не неколико начина
Никољдан је најчешћа крсна слава међу Србима. Спремите најбоље славско жито за Светог Николу и то са какаом. Добар предлог јесте славско жито са бадемима и медом. Овај рецепт подразумева да се целим орасима и какао прахом украси славско жито.
Састојци:
- 520 г пшенице белије
- 350 г млевених ораха
- 310 г шећера у праху
- 10 г ванилиног шећера
- 1/3 кашичице цимета
- За украшавање:
- 100 г целих ораха
- 150 г какаоа
Рецепт за најбоље славско жито са какаом:
Пшеницу за славско жито очистите, па је убаците у већу посуду и прелијте водом. Оставите тако да преноћи, процедите, па налијте свежом водом. Кувајте на средњој ватри док не прокључа, па смањите температуру и наставите да кувате док пшеница не омекша. Процедите поново, али воду у којој се кувала пшеница сачувајте са стране. Самељите пшеницу, па додајте млевене орахе, шећер у праху, ванилин шећер и цимет. Сједините састојке добро, па распоредите славско жито у чиније за сервирање. Украсите ивице целим орасима, а у средину ставите какао у облику крста.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ