Žito može da se sprema ne nekoliko načina
Nikoljdan je najčešća krsna slava među Srbima. Spremite najbolje slavsko žito za Svetog Nikolu i to sa kakaom. Dobar predlog jeste slavsko žito sa bademima i medom. Ovaj recept podrazumeva da se celim orasima i kakao prahom ukrasi slavsko žito.
Sastojci:
- 520 g pšenice belije
- 350 g mlevenih oraha
- 310 g šećera u prahu
- 10 g vanilinog šećera
- 1/3 kašičice cimeta
- Za ukrašavanje:
- 100 g celih oraha
- 150 g kakaoa
Recept za najbolje slavsko žito sa kakaom:
Pšenicu za slavsko žito očistite, pa je ubacite u veću posudu i prelijte vodom. Ostavite tako da prenoći, procedite, pa nalijte svežom vodom. Kuvajte na srednjoj vatri dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i nastavite da kuvate dok pšenica ne omekša. Procedite ponovo, ali vodu u kojoj se kuvala pšenica sačuvajte sa strane. Sameljite pšenicu, pa dodajte mlevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet. Sjedinite sastojke dobro, pa rasporedite slavsko žito u činije za serviranje. Ukrasite ivice celim orasima, a u sredinu stavite kakao u obliku krsta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU