Примамљиви умак који можете послужити охлађен или на собној температури - као предјело за укусни грчки оброк или прилог уз рибу или чак сувлаки на жару
Oglas
Скордалиjа је прелеп умак од белог лука у грчком стилу. Овај једноставан рецепт за скордалију је направљен од кромпира и ароматизован белим луком, млевеним бадемима и лимуновим соком.
Састојци:
- 0,5 кг кромпира, ољуштеног и исеченог на коцкице
- соли
- 80 грама бланшираних бадема (или ољуштених ораха)
- 3 до 6 чена белог лука или печеног белог лука
- ¼ шоље плус 2 кашике свежег лимуновог сока
- ¾ шоље грчког екстра девичанског маслиновог уља
- 1 зелени лук, исечен и танко нарезан, за украс
- Свеж сецкани першун, за украс
- Корица 1 лимуна, за украс
Прочитајте још: Данас печемо КРОФНЕ У РЕРНИ: Пробајте овај невероватан РЕЦЕПТ, нема разлике од пржених
Упутства
- Припремите и кувајте кромпир. Ставите кромпир насецкан на коцкице у велико цедило и исперите хладном водом док вода не буде бистра. Пребаците у шерпу и додајте воду да прекрије кромпир. Добро посолите воду. Пустите да проври на јакој ватри, а затим смањите ватру на средње-ниску и кувајте око 10 до 15 минута или док се кромпир добро не скува. Кромпир оцедите у исту цедиљку и поново исперите, овога пута врелом водом, 30 секунди. Кромпир оставите на страну 5 до 7 минута како би вишак влаге испарио.
- Направите пасту од белог лука и бадема. Док се кромпир хлади, помешајте бадеме, бели лук, велики прстохват соли и лимунов сок у малој посуди процесора хране са сечивом. Покрените процесор док се бели лук и бадеми не претворе у пасту.
- Згњечите кромпир. Комбинујте пире кромпир са екстра девичанским маслиновим уљем и пастом од белог лука и бадема. У пире кромпир додајте отприлике ½ маслиновог уља, мало по мало, добро мешајући дрвеном кашиком. Додајте пасту од белог лука и бадема и добро промешајте.
- Затим додајте преостало маслиново уље, поново мало по мало, добро мешајући дрвеном кашиком. Пробајте и додајте још кошер соли ако је потребно. Добро измешати да се сједини. (У овом тренутку, ако не сервирате скордалију, можете је оставити да се охлади, а затим охладити у фрижидеру до касније). Додајте украс и послужите.
- Пребаците умак од пире кромпира у чинију или посуду за сервирање. Додајте обилно мало екстра девичанског маслиновог уља и на врх ставите сецкани зелени лук, першун и лимунову корицу. Послужите на собној температури или охлађено (ако сте га охладили пре додавања украса).
БОНУС ВИДЕО:
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas