Пире кромпир има различите начине припреме у целом свету
Састојци:
- 1,4 кг кромпира, ољуштеног
- 2 кашичице морске соли
- 2 кашике путера, подељено, плус још за украс
- 1 кг (1 велика веза) кеља, очишћеног и исецканог на мале комаде величине залогаја
- 1 средњи чен белог лука, врло ситно насецкан
- 230 г крем сира
- 120 г павлаке
- 3 кашике ситно исеченог младог лука или влашца
Рецепт за пире кромпир са кељом:
Како бисте направили пире кромпир са кељом прво извуците крем сир из фрижидера и оставите да се загреје на пулту док не скувате кромпир. Исеците кромпир на једнаке комаде. Ставите комаде кромпира у лонац и Додајте 1 кашичицу соли и довољно воде да покрије кромпир.
Пустите да прокључа на јакој ватри. Наставите са кувањем, смањујуц́и топлоту, око 10 до 15 минута. Пажљиво оцедите сву воду и оставите кромпир у цедиљки. Вратите празан лонац на шпорет на јакој ватри и додајте 1 кашику путера. Када се отопи, додајте сецкани кељ. Динстајте, често мешајуц́и, 2 до 4 минута, док кељ не усахне и постане тамнозелен. Додајте бели лук и динстајте док не замирише, око 30 секунди до 1 минута.
Склоните лонац са ватре и додајте оцеђени кромпир. Згњечите кромпир и кељ док кромпир не добије жељену конзистенцију. Додајте крем сир, павлаку, преосталу 1 кашику путера и 1 кашичицу соли. Изгњечите док се мешавина углавном не сједини, а затим додајте 2 кашике зеленог лука или валашца и мешајте док се све не сједини. Када јело пребаците у чинију за сервирање ставите кришку путера у средину, док је још топао и поспите са још мало исецканог влашца.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО