Ситни сир је савршен за почетнике јер се лако прави и не захтева посебну опрему.
Добијени сир је благ и кремаст, са деликатним мирисом лимуна. Ситни сир је свестран и може се користити уместо рикоте у рецептима или као једноставан крем сир као прелив или намаз.
Прочитајте још: ТАЈНА НАЈУКУСНИЈЕГ ПИЛАВА: Прија стомаку, а посебан састојак му даје савршен укус (РЕЦЕПТ)
Рецепт за ситни сир
Састојци
- 1,5 л пуномасног млека (сировог или пастеризованог, али не ултра-пастеризованог)
- 2 шоље култивисане млаћенице
- 4 кашике лимуновог сока (свежег или флашираног)
- 1/2 кашичице морске соли (опционо, по укусу)
- Свеже зачинско биље, млевено (опционо)
Упутства
Сипајте млеко у шерпу и загрејте на средњој ватри до 175 степени.
Мешајте по потреби да спречите загоревање и смањите топлоту када почне да се лепи за дно тигања.
Искључите ватру и додајте млаћеницу и лимунов сок, мешајући да се сједини.
Млеко би требало одмах да почне да ствара згрушавање, али га оставите да стоји неометано најмање 5 минута. У овом тренутку, требало би да видите јасно раздвајање скуте и сурутке.
Сипајте скуту и сурутку у цедило обложено газом.
Оставите скуту да се оцеди 2-3 минута, док не изгледа као густа овсена каша. (Оцедите дуже за сушени готов сир). Умешајте со и зачинско биље (опционо, ако користите) и послужите.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ