Песто је сос пореклом из Ђенове, а данас правимо домаћи песто према угледу на традиционални италијански.
Процес прављења није компликован, а са овим пестом можете да украсите печења и разне облике меса.
Састојци за песто сос:
- 1 шоља свежих листова босиљка
- 1 бели лук, цео
- ¼ шоље пињола (или бадема или бундевиних семенки)
- 1 лимун (исцеђен сок)
- ¼ шоље екстрадевичанског маслиновог уља
- ¼ кашичице соли
- Мало бибера
Прочитајте још: Домаћа ЛАЗАЊА по једноставном рецепту: Укус који се не заборавља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
Загрејте рерну на 190-200Ц. Ољуштите љуску са белог лука, али не раздвајајте ченове. Одрежите врх тако да су врхови свих ченова одрезани. Умотајте у алуминијумску фолију са изрезаном страном окренутом према горе. Ставите у мафин калуп, па пеците 30 до 45 минута.
Извадите из рерне и оставите да се охладе. Пињоле попржите кратко у тави на средњој температури. Мешајте их стално и склоните са шпорета чим мало порумене.
Прочитајте још: Колач са преливом од КОКОСА и ПОМОРАНЏЕ: Спој традиционалног и егзотичног! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)
У сецкалицу за храну убаците босиљак, лимунов сок, део маслиновог уља и пињоле. Бели лук стављате у смесу тако што га руком притиснете и ченови ће “искочити”. Све добро измешајте, па онда додајте со, бибер и преостало маслиново уље. Миксајте док не добијете глатку смесу и ваш песто је готов. Пакујте га у теглице и чувајте у фрижидеру.
ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ