Pesto je sos poreklom iz Đenove, a danas pravimo domaći pesto prema ugledu na tradicionalni italijanski.
Proces pravljenja nije komplikovan, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.
Sastojci za pesto sos:
- 1 šolja svežih listova bosiljka
- 1 beli luk, ceo
- ¼ šolje pinjola (ili badema ili bundevinih semenki)
- 1 limun (isceđen sok)
- ¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
- ¼ kašičice soli
- Malo bibera
Pročitajte još: Domaća LAZANJA po jednostavnom receptu: Ukus koji se ne zaboravlja! (RECEPT/VIDEO)
Zagrejte rernu na 190-200C. Oljuštite ljusku sa belog luka, ali ne razdvajajte čenove. Odrežite vrh tako da su vrhovi svih čenova odrezani. Umotajte u aluminijumsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Mešajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.
Pročitajte još: Kolač sa prelivom od KOKOSA i POMORANDžE: Spoj tradicionalnog i egzotičnog! (RECEPT/VIDEO)
U seckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, deo maslinovog ulja i pinjole. Beli luk stavljate u smesu tako što ga rukom pritisnete i čenovi će “iskočiti”. Sve dobro izmešajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.
PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU