Ако се повећа унос угљених хидрата и биљних маси, а смањи унос беланчевина, прети опасност од гојења
Почео је божићни пост који траје 40 дана. Одрицање од масне хране је свакако добро за организам, али да би пост био здрав није довољно само да поједете било шта не водећи рачуна о томе да у организам унесете све потребне хранљиве материје.
Прочитајте још: Да ли је ЗДРАВО пити КАФУ која је стара НЕКОЛИКО САТИ
Како да се храните током поста и да комбинујете намирнице, саветује др Ивана Шарац, научни сарадник у области исхране Института за медицинска истраживања:
Током поста се многи угоје!
- Неретко се за време поста повећано уносе угљени хидрати и биљне масти, а смањено уносе беланчевине, што може да доведе до гојења. Да би се то избегло важно је да се једу намирнице биљног порекла које су извори беланчевина. То су махунарке, интегралне житарице, орашасти плодови, семенке и печурке. С обзиром на то да намирницама биљног порекла које садрже беланчевине често недостаје понека аминокиселина, потребно је да се оне комбинују.
Прочитајте још: Желите раван стомак? Тајна је у овим стварима
Од махунарки, како каже саговорница, соја је најбогатија беланчевинама, па сочиво, леблебија, кикирики и пистаћи.
Соја, сочиво, кикирики...
Орашасти плодови су одличан извор биљних протеина, али они често садрже и доста масти, па су калоријски врло јаки и зато са њиховом конзумацијом требало би бити умерен. Предност би требало дати бадему, јер он садржи највише протеина, а најмање масти.
Предност дајте бадему!
Семенке - бундеве, лана, чије, сунцокрета и сусама су одлични извори протеина. Постоје и њихови готови производи, попут бундевиног или ланеног брашна, које можете да додате као замену за обично брашно.
Прочитајте још: Веровали или не: Раван стомак за само један дан?
Житарице - хељда, киноа, амарант, овас, просо и спелта су нешто богатије квалитетним протеинима у односу на друге.
Буковача, шампињони, шитаке или дивље гљиве - вргањи, лисичарке, сунчанице су богати извори беланчевина, а имају веома ниску калоријску вредност. Осим беланчевина, печурке садрже и биљни витамин Д и веома здрава биљна влакна, па се посебно препоручују и у редовној исхрани. Када је пост на води, лако се спремају и без додатка уља - као чорба, гулаш, ђувеч или у рерни и на жару.
Здравој жени је довољно 2.500, а мушкарцу 3.000 калорија дневно.
Докторка Шарац напомиње да је здравој женској особи дневно потребно око 2.500 калорија, а мушкој до 3.000, па уколико желите да модификујете калоријску вредност, смањите или повећајте количину житарица и кромпира, орашастих плодова, семенки, и уља. Имајте на уму да једна кришка интегралног хлеба од 50 грама има око 100 калорија, а супена кашика уља око 150.
Прочитајте још: Желите да СМРШАТЕ? Најпре укротите жељу за ШЕЋЕРОМ, а ево и како
У време поста када је дозвољено да се пије вино, што је међу верницима познато као "разрешења на вино", може да се попије чаша до две црног.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ