Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

4 начина да трајно изгубите нежељене килограме: Од овога би требало да кренете

Ови савети за здраву исхрану могу вам помоћи да избегнете замке у исхрани и постигнете трајни успех у губитку тежине.

1718524883_shutterstock_2229152593.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Узмите било коју књигу о исхрани и она ће тврдити да садржи све одговоре за успешан губитак тежине коју желите и, наравно, за одржавање исте. Неки тврде да је кључ јести мање и више вежбати, други да је мало масти једини начин, док постоје и дијете које прописују искључивање угљених хидрата. Дакле, у шта треба да верујете?

Истина је да не постоји „јединствено решење за све“ када је у питању трајно, здраво мршављење. Оно што функционише за једну особу можда неће радити за вас, јер наша тела различито реагују на различите намирнице, у зависности од генетике и других здравствених фактора. Да бисте пронашли метод мршављења који је прави за вас, вероватно ће бити потребно време и пуно стрпљења, посвећеност и експериментисање са различитим намирницама и дијетама.

Немојте се превише обесхрабрити ако дијета која је радила за неког другог не ради за вас. И немојте се депримирати ако се исхрана покаже превише рестриктивном да бисте је се придржавали. На крају крајева, дијета је права за вас само ако је она коју можете да без оптерећења следите током времена.

Запамтите: иако нема лаког решења за губитак тежине, постоји много корака које можете предузети да бисте развили здравији однос са храном, обуздали емоционалне окидаче за преједање и постигли здраву тежину.

Смањите унос калорија да бисте смршали

Неки стручњаци верују да се успешно управљање својом тежином своди на једноставну једначину: ако једете мање калорија него што сагоревате, губите на тежини. Звучи лако, зар не? Зашто је онда губитак тежине тако тежак? Губитак тежине није линеаран догађај током времена. Када смањите калорије, можете, на пример, да смршате првих неколико недеља, а онда се нешто промени. Једете исти број калорија, али губите мање или уопште не губите килограме. То је зато што када смршате губите воду и немасно ткиво, као и масноћу, ваш метаболизам се успорава, а ваше тело се мења на друге начине. Дакле, да бисте наставили да губите тежину сваке недеље, морате да наставите са смањењем калорија. Калорије нису исте. Конзумирање 100 калорија високо фруктозног кукурузног сирупа, на пример, може имати другачији ефекат на ваше тело од конзумирања 100 калорија у виду броколија. Трик за континуирани губитак тежине је да се удаљите од хране која је пуна калорија, али не чини да се осећате сито (као што су слаткиши) и да је замените храном која вас засити, а да није пуна калорија (попут поврћа).

Смањите угљене хидрате

Други начин гледања на губитак тежине идентификује проблем не као проблем конзумирања превише калорија, већ начин на који тело акумулира масноће након конзумирања угљених хидрата – посебно улогу хормона инсулина. Када једете, угљени хидрати из хране улазе у ваш крвоток као глукоза. Да бисте држали ниво шећера у крви под контролом, ваше тело увек сагорева ову глукозу пре него што сагоре масти из оброка. Ако једете оброк богат угљеним хидратима (на пример, пуно тестенина, пиринча, хлеба или помфрита), ваше тело ослобађа инсулин како би помогло у приливу све ове глукозе у крв. Осим што регулише ниво шећера у крви, инсулин ради две ствари: спречава ваше масне ћелије да отпуштају маст да би тело сагорело као гориво (јер је његов приоритет да сагорева глукозу) и ствара више масних ћелија за складиштење свега што ваше тело не може да сагори. Резултат је да добијате на тежини и вашем телу је сада потребно више горива за сагоревање, тако да једете више. Пошто инсулин сагорева само угљене хидрате, ви жудите за угљеним хидратима и тако почиње зачарани круг конзумирања угљених хидрата и добијања на тежини. Да бисте изгубили тежину морате прекинути овај циклус смањењем угљених хидрата.

Промените изворе масти

Идеја водиља многих дијета: ако не желите да се угојите, немојте јести масноће. Прођите кроз било коју продавницу и бићете бомбардовани грицкалицама са смањеним садржајем масти, млечним производима и готовим јелима. Али, иако су наше опције са ниским садржајем масти експлодирале, истовремено је порасла и стопа гојазности. Дакле, зашто дијета са ниским садржајем масти није успела? Нису све масти лоше. Здраве или „добре“ масти заправо могу помоћи да контролишете своју тежину, као и да управљате својим расположењем и борите се против умора. Незасићене масти које се налазе у авокаду, орашастим плодовима, семенкама, сојином млеку, тофуу и масној риби могу да вам помогну да се заситите, док додавање мало укусног маслиновог уља у тањир поврћа, на пример, може олакшати конзумирање здраве хране и побољшати општи квалитет ваше исхране. Често правимо погрешне компромисе. Многи од нас праве грешку замењујући масти празним калоријама у виду шећера и рафинисаних угљених хидрата. Уместо да једемо пуномасни јогурт, на пример, једемо верзије са мало или без масти које су препуне шећера како бисмо надокнадили губитак укуса. Или мењамо масну сланину за мафин или крофну који изазивају брзе скокове шећера у крви. Избегавајте такве одлуке.

Контролишите "ЕМОТИВНУ ГЛАД"

Не једемо увек само да бисмо утолили глад. Пречесто се окрећемо храни када смо под стресом или узнемирени, што може покварити сваку дијету и нагомилати килограме. Да ли једете када сте забринути, када вам је досадно или када сте усамљени? Да ли грицкате испред ТВ-а на крају стресног дана? Препознавање ваших покретача емоционалне исхране може учинити велику разлику у вашим напорима да изгубите тежину. Пронађите здравије начине да се смирите и постанете пажљивији. Пробајте јогу, медитацију или опуштање у врућој купки да бисте ублажили стрес. Покушајте да прошетате парком, слушате музику која вам даје енергију или кратко одспавате. Позовите пријатеља који вас засмејава, изведите свог пса у шетњу или идите у библиотеку, тржни центар - било где да има људи. Испробавање новог хобија такође може ублажити досаду.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas