Ovo voće je omiljeno u najzdravijoj ishrani zbog svojih antioksidativnih karakteristika
NJegova konzumacija jednom nedeljno postala je jedan od ključnih elemenata za poboljšanje kardiovaskularnog sistema, kontrolu glukoze u krvi i poboljšanje pravilnog funkcionisanja nervnog i mišićnog sistema, ne zanemarujući da je veoma dobar izvor vitamina i minerala, koji je za mnoge , odličan saveznik večne mladosti.
Avokado, najbolji saveznik za srce
Prema najnovijoj studiji koju je objavio časopis American Hearth Association, zbog visokog sadržaja vlakana i nezasićenih masti, avokado olakšava smanjenje kardiovaskularnih bolesti, činjenica koja se ističe čak i iznad toga što je izvanredan kontrolor holesterola.
Pročitajte još: Da li su naše bake bile u pravu? Naučnici otkrili kako ČAJ OD KAMILICE deluje na telo
Ovo istraživanje koje je vodila Lorena Pačeko, sa Odeljenja za ishranu na Harvardu, nakon što je uzelo u obzir različite kardiovaskularne i dijetetske faktore rizika od 68.780 žena i 41.700 muškaraca preko 30 godina, zaključuje da uzimanje porcija jednakih polovini avokada dva puta nedeljno smanjio je rizik od obolevanja od ovih bolesti za 16%.
Foto: Unsplash
Iako za neke stručnjake rezultati ove studije nisu sasvim ubedljivi, istina je da za ovu istraživačicu postoje ubedljivi argumenti da smatra da su njena zapažanja validna, kao što je navedeno u nedavnom članku o ishrani u El Pais: „postoje potencijalni biološki mehanizmi pomoću kojih avokado ispoljava svoje kardioprotektivne prednosti. Glavna mononezasićena masna kiselina koja se nalazi u avokadu je oleinska kiselina, zdrava mast za koju verujemo da pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska, upale i osetljivosti na insulin."
Promena u potrošnji avokada
Važno je da postanemo svesni potrebe da počnemo da ga često uključujemo u našu ishranu, zamenjujući druge vrste hrane koje sadrže zasićene masti, trans masti, dodane šećere i natrijum, za prednosti ovog voća koje sadrži polinezasićene masti.
Pročitajte još: Prednosti SOKA OD JAGODE po zdravlje: 7 NEVEROVATNIH koristi za vaš organizam
Prema FDA, prekomerna konzumacija loših masti može povećati rizik od obolevanja od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, neke vrste raka ili visok krvni pritisak, tako da je izazov promeniti naš mentalitet i uključiti najmanje jednom nedeljno avokado u ishrani.
Preporuke za konzumaciju avokada se ne mogu generalizovati, iako je voće veoma blagotvorno za naš organizam, kad god započnemo bilo koju vrstu ishrane, bolje je da se njome rukovodi stručni stručnjak koji vodi računa o nutritivnim potrebama svakog pacijenta.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU