Ово воће је омиљено у најздравијој исхрани због својих антиоксидативних карактеристика
Његова конзумација једном недељно постала је један од кључних елемената за побољшање кардиоваскуларног система, контролу глукозе у крви и побољшање правилног функционисања нервног и мишићног система, не занемарујући да је веома добар извор витамина и минерала, који је за многе , одличан савезник вечне младости.
Авокадо, најбољи савезник за срце
Према најновијој студији коју је објавио часопис American Hearth Association, због високог садржаја влакана и незасићених масти, авокадо олакшава смањење кардиоваскуларних болести, чињеница која се истиче чак и изнад тога што је изванредан контролор холестерола.
Прочитајте још: Да ли су наше баке биле у праву? Научници открили како ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ делује на тело
Ово истраживање које је водила Лорена Пачеко, са Одељења за исхрану на Харварду, након што је узело у обзир различите кардиоваскуларне и дијететске факторе ризика од 68.780 жена и 41.700 мушкараца преко 30 година, закључује да узимање порција једнаких половини авокада два пута недељно смањио је ризик од оболевања од ових болести за 16%.
Фото: Unsplash
Иако за неке стручњаке резултати ове студије нису сасвим убедљиви, истина је да за ову истраживачицу постоје убедљиви аргументи да сматра да су њена запажања валидна, као што је наведено у недавном чланку о исхрани у Ел Паис: „постоје потенцијални биолошки механизми помоћу којих авокадо испољава своје кардиопротективне предности. Главна мононезасићена масна киселина која се налази у авокаду је олеинска киселина, здрава маст за коју верујемо да помаже у смањењу високог крвног притиска, упале и осетљивости на инсулин."
Промена у потрошњи авокада
Важно је да постанемо свесни потребе да почнемо да га често укључујемо у нашу исхрану, замењујући друге врсте хране које садрже засићене масти, транс масти, додане шећере и натријум, за предности овог воћа које садржи полинезасићене масти.
Прочитајте још: Предности СОКА ОД ЈАГОДЕ по здравље: 7 НЕВЕРОВАТНИХ користи за ваш организам
Према ФДА, прекомерна конзумација лоших масти може повећати ризик од оболевања од хроничних болести као што су болести срца, неке врсте рака или висок крвни притисак, тако да је изазов променити наш менталитет и укључити најмање једном недељно авокадо у исхрани.
Препоруке за конзумацију авокада се не могу генерализовати, иако је воће веома благотворно за наш организам, кад год започнемо било коју врсту исхране, боље је да се њоме руководи стручни стручњак који води рачуна о нутритивним потребама сваког пацијента.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ