Iznenađujuće, ova bodljikava hrana je jedna od najzdravijih stvari koje možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu, jer je bogata vitaminima i hranljivim materijama, a takođe ima mnogo dodatnih prednosti
Bogat fito-nutrijentima, kaktus dodaje obilje vlakana telu kada se konzumira, a istovremeno pomaže u smanjenju holesterola i smanjenju nivoa šećera kako bi se sprečio dijabetes. Čak i ako ne živite na Divljem zapadu ili ne uzgajate kaktus kod kuće, on je lako dostupan na pijacama i organskim prodavnicama širom zemlje u obliku isečenog na kockice ili soka i džema za konzumiranje po vašim potrebama.
Ovo su 6 iznenađujućih zdravstvenih prednosti jedenja kaktusa.
1. Snižava holesterol
U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Beču otkriveno je da list kaktusa snižava nivo holesterola u telu. Istraživači u Francuskoj su potvrdili isti efekat na 68 žena, koje su posle četiri nedelje videle smanjen nivo holesterola i triglicerida u svom telu. Ova funkcionalna hrana je takođe povezana sa smanjenjem rizika povezanih sa srčanim problemima.
Pročitajte još: Tri nuspojave koje niste očekivali: Ukoliko svaki dan jedete LUBENICU, možete napraviti HAOS u telu
2. Pomaže u lečenju dijabetesa
Povišen nivo šećera u krvi u telu dovodi do nekoliko bolesti uključujući dijabetes, moždani udar i bolesti srca. Jedenje lista kaktusa pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi kod pacijenata koji pate od gojaznosti i dijabetesa. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Beču među 24 pacijenata bez gojaznosti koji su konzumirali list kaktusa pokazalo je smanjenje nivoa šećera u krvi za 11 odsto, što dokazuje njegovu korist za pacijente koji pate od dijabetesa.
3. Poboljšava varenje
Jedenje kaktusa je takođe pomoglo da se poboljša proces varenja kod ljudi. Pomaže u smanjenju celulita, a istovremeno povećava sposobnost zadržavanja vode u telu kako bi se ubrzalo pražnjenje creva. Ova hrana bogata vlaknima poboljšava zdravlje probave kod ljudi.
Foto: Unsplash
4. Pomaže u smanjenju težine
Kaktus je niskokalorična hrana bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, što ga čini korisnim za gubitak težine. Sadrži 17 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih, obezbeđuje dobru količinu energije i služi 16 kalorija na svakih 100 g unosa.
5. Štiti moždane ćelije od oštećenja
Kaktus sadrži jedinjenje kvercetin 3-metil, flavonoid koji se smatra moćnim neuro-zaštitnikom. Ovaj neuro-protektor štiti neuronske ćelije u mozgu, štiteći na taj način moždane ćelije od oštećenja.
6. Smanjuje upalu
Za kaktus se takođe kaže da poseduje antiinflamatorna svojstva koja se bore protiv opekotina u mišićima, kardiovaskularnom sistemu, gastrointestinalnom traktu i arterijama. Utvrđeno je da poseduje bio-flavonoid kvercetin koji neutrališe jedinjenja koja oštećuju ćelije i služi kao analgetik sa svojim antiinflamatornim svojstvima. Takođe sadrži svojstva protiv čira koja se bore protiv edema i ograničavaju migraciju leukocita.
Kako možemo jesti kaktus?
Sada kada znate koje su prednosti jedenja kaktusa, možda se pitate kako da pripremite kaktus u svakodnevnoj ishrani da biste ostali zdravi. Postoji nekoliko načina na koje možete pripremiti kaktus po svom ukusu i zahtevima, ali neki omiljeni načini su navedeni u nastavku.
Pročitajte još: Zdrav način da započnete jutro: ČETIRI napitka koja RAZBUĐUJU bolje od kafe i čaja (RECEPTI)
1. Listovi kaktusa na žaru
Potrebno : 500 grama listova kaktusa, maslinovo ulje
Ovo može biti zanimljiv obrok za kuvanje. Sve što vam treba je pola kilograma listova kaktusa i maslinovog ulja za pripremu kaktusa na žaru. Očistite listove kaktusa i uklonite bodlje ako postoje. Takođe isecite čvoriće. Sada pecite listove na drvenoj vatri ili uglju 10 do 12 minuta i povremeno premažite listove uljem sa obe strane dok pečete na roštilju.
2. Kajgana u Arizona stilu
Potrebno : 1 ili 2 lista kaktusa, 8 jaja, 150 grama sira, so i biber po ukusu
Još jedan recept koji uključuje kaktus je kajgana u stilu Arizone. Morate oguliti kvržice i oribati listove kaktusa pre nego što ih isečete na male komade. Sada pržite listove na puteru oko 5 minuta i sklonite sa vatre. Izvadite jaja iz ljuske i pomešajte sa iseckanim sirom u posudi za mešanje zajedno sa kuvanim listovima kaktusa. Umutite ga i poslužite toplo.
BONUS VIDEO: