Oglas
· · Komentari: 0

Kaktus ima skoro svaka kuća, ali malo ko zna koliko je ZDRAV: Uvrstite ga u ishranu iz ovih 6 razloga (RECEPTI)

Iznenađujuće, ova bodljikava hrana je jedna od najzdravijih stvari koje možete uključiti u svoju svakodnevnu ishranu, jer je bogata vitaminima i hranljivim materijama, a takođe ima mnogo dodatnih prednosti

1655128728_vase-gfa10c2492_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Bogat fito-nutrijentima, kaktus dodaje obilje vlakana telu kada se konzumira, a istovremeno pomaže u smanjenju holesterola i smanjenju nivoa šećera kako bi se sprečio dijabetes. Čak i ako ne živite na Divljem zapadu ili ne uzgajate kaktus kod kuće, on je lako dostupan na pijacama i organskim prodavnicama širom zemlje u obliku isečenog na kockice ili soka i džema za konzumiranje po vašim potrebama.

Ovo su 6 iznenađujućih zdravstvenih prednosti jedenja kaktusa.

1. Snižava holesterol

U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Beču otkriveno je da list kaktusa snižava nivo holesterola u telu. Istraživači u Francuskoj su potvrdili isti efekat na 68 žena, koje su posle četiri nedelje videle smanjen nivo holesterola i triglicerida u svom telu. Ova funkcionalna hrana je takođe povezana sa smanjenjem rizika povezanih sa srčanim problemima.

Pročitajte još: Tri nuspojave koje niste očekivali: Ukoliko svaki dan jedete LUBENICU, možete napraviti HAOS u telu

2. Pomaže u lečenju dijabetesa

Povišen nivo šećera u krvi u telu dovodi do nekoliko bolesti uključujući dijabetes, moždani udar i bolesti srca. Jedenje lista kaktusa pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi kod pacijenata koji pate od gojaznosti i dijabetesa. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Beču među 24 pacijenata bez gojaznosti koji su konzumirali list kaktusa pokazalo je smanjenje nivoa šećera u krvi za 11 odsto, što dokazuje njegovu korist za pacijente koji pate od dijabetesa.

Oglas

3. Poboljšava varenje

Jedenje kaktusa je takođe pomoglo da se poboljša proces varenja kod ljudi. Pomaže u smanjenju celulita, a istovremeno povećava sposobnost zadržavanja vode u telu kako bi se ubrzalo pražnjenje creva. Ova hrana bogata vlaknima poboljšava zdravlje probave kod ljudi.

Foto: Unsplash

4. Pomaže u smanjenju težine

Kaktus je niskokalorična hrana bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, što ga čini korisnim za gubitak težine. Sadrži 17 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih, obezbeđuje dobru količinu energije i služi 16 kalorija na svakih 100 g unosa.

5. Štiti moždane ćelije od oštećenja

Kaktus sadrži jedinjenje kvercetin 3-metil, flavonoid koji se smatra moćnim neuro-zaštitnikom. Ovaj neuro-protektor štiti neuronske ćelije u mozgu, štiteći na taj način moždane ćelije od oštećenja.

Oglas

6. Smanjuje upalu

Za kaktus se takođe kaže da poseduje antiinflamatorna svojstva koja se bore protiv opekotina u mišićima, kardiovaskularnom sistemu, gastrointestinalnom traktu i arterijama. Utvrđeno je da poseduje bio-flavonoid kvercetin koji neutrališe jedinjenja koja oštećuju ćelije i služi kao analgetik sa svojim antiinflamatornim svojstvima. Takođe sadrži svojstva protiv čira koja se bore protiv edema i ograničavaju migraciju leukocita.

Kako možemo jesti kaktus?

Sada kada znate koje su prednosti jedenja kaktusa, možda se pitate kako da pripremite kaktus u svakodnevnoj ishrani da biste ostali zdravi. Postoji nekoliko načina na koje možete pripremiti kaktus po svom ukusu i zahtevima, ali neki omiljeni načini su navedeni u nastavku.

Pročitajte još: Zdrav način da započnete jutro: ČETIRI napitka koja RAZBUĐUJU bolje od kafe i čaja (RECEPTI)

1. Listovi kaktusa na žaru

Potrebno : 500 grama listova kaktusa, maslinovo ulje

Ovo može biti zanimljiv obrok za kuvanje. Sve što vam treba je pola kilograma listova kaktusa i maslinovog ulja za pripremu kaktusa na žaru. Očistite listove kaktusa i uklonite bodlje ako postoje. Takođe isecite čvoriće. Sada pecite listove na drvenoj vatri ili uglju 10 do 12 minuta i povremeno premažite listove uljem sa obe strane dok pečete na roštilju.

Oglas

2. Kajgana u Arizona stilu

Potrebno : 1 ili 2 lista kaktusa, 8 jaja, 150 grama sira, so i biber po ukusu

Još jedan recept koji uključuje kaktus je kajgana u stilu Arizone. Morate oguliti kvržice i oribati listove kaktusa pre nego što ih isečete na male komade. Sada pržite listove na puteru oko 5 minuta i sklonite sa vatre. Izvadite jaja iz ljuske i pomešajte sa iseckanim sirom u posudi za mešanje zajedno sa kuvanim listovima kaktusa. Umutite ga i poslužite toplo.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas