Изненађујуће, ова бодљикава храна је једна од најздравијих ствари које можете укључити у своју свакодневну исхрану, јер је богата витаминима и хранљивим материјама, а такође има много додатних предности
Богат фито-нутријентима, кактус додаје обиље влакана телу када се конзумира, а истовремено помаже у смањењу холестерола и смањењу нивоа шећера како би се спречио дијабетес. Чак и ако не живите на Дивљем западу или не узгајате кактус код куће, он је лако доступан на пијацама и органским продавницама широм земље у облику исеченог на коцкице или сока и џема за конзумирање по вашим потребама.
Ово су 6 изненађујућих здравствених предности једења кактуса.
1. Снижава холестерол
У истраживању спроведеном на Универзитету у Бечу откривено је да лист кактуса снижава ниво холестерола у телу. Истраживачи у Француској су потврдили исти ефекат на 68 жена, које су после четири недеље виделе смањен ниво холестерола и триглицерида у свом телу. Ова функционална храна је такође повезана са смањењем ризика повезаних са срчаним проблемима.
Прочитајте још: Три нуспојаве које нисте очекивали: Уколико сваки дан једете ЛУБЕНИЦУ, можете направити ХАОС у телу
2. Помаже у лечењу дијабетеса
Повишен ниво шећера у крви у телу доводи до неколико болести укључујући дијабетес, мождани удар и болести срца. Једење листа кактуса помаже у смањењу нивоа шећера у крви код пацијената који пате од гојазности и дијабетеса. Истраживање спроведено на Универзитету у Бечу међу 24 пацијената без гојазности који су конзумирали лист кактуса показало је смањење нивоа шећера у крви за 11 одсто, што доказује његову корист за пацијенте који пате од дијабетеса.
3. Побољшава варење
Једење кактуса је такође помогло да се побољша процес варења код људи. Помаже у смањењу целулита, а истовремено повећава способност задржавања воде у телу како би се убрзало пражњење црева. Ова храна богата влакнима побољшава здравље пробаве код људи.
Фото: Unsplash
4. Помаже у смањењу тежине
Кактус је нискокалорична храна богата аминокиселинама, витаминима и минералима, што га чини корисним за губитак тежине. Садржи 17 аминокиселина, од којих је 8 есенцијалних, обезбеђује добру количину енергије и служи 16 калорија на сваких 100 г уноса.
5. Штити мождане ћелије од оштећења
Кактус садржи једињење кверцетин 3-метил, флавоноид који се сматра моћним неуро-заштитником. Овај неуро-протектор штити неуронске ћелије у мозгу, штитећи на тај начин мождане ћелије од оштећења.
6. Смањује упалу
За кактус се такође каже да поседује антиинфламаторна својства која се боре против опекотина у мишићима, кардиоваскуларном систему, гастроинтестиналном тракту и артеријама. Утврђено је да поседује био-флавоноид кверцетин који неутралише једињења која оштећују ћелије и служи као аналгетик са својим антиинфламаторним својствима. Такође садржи својства против чира која се боре против едема и ограничавају миграцију леукоцита.
Како можемо јести кактус?
Сада када знате које су предности једења кактуса, можда се питате како да припремите кактус у свакодневној исхрани да бисте остали здрави. Постоји неколико начина на које можете припремити кактус по свом укусу и захтевима, али неки омиљени начини су наведени у наставку.
Прочитајте још: Здрав начин да започнете јутро: ЧЕТИРИ напитка која РАЗБУЂУЈУ боље од кафе и чаја (РЕЦЕПТИ)
1. Листови кактуса на жару
Потребно : 500 грама листова кактуса, маслиново уље
Ово може бити занимљив оброк за кување. Све што вам треба је пола килограма листова кактуса и маслиновог уља за припрему кактуса на жару. Очистите листове кактуса и уклоните бодље ако постоје. Такође исеците чвориће. Сада пеците листове на дрвеној ватри или угљу 10 до 12 минута и повремено премажите листове уљем са обе стране док печете на роштиљу.
2. Кајгана у Аризона стилу
Потребно : 1 или 2 листа кактуса, 8 јаја, 150 грама сира, со и бибер по укусу
Још један рецепт који укључује кактус је кајгана у стилу Аризоне. Морате огулити квржице и орибати листове кактуса пре него што их исечете на мале комаде. Сада пржите листове на путеру око 5 минута и склоните са ватре. Извадите јаја из љуске и помешајте са исецканим сиром у посуди за мешање заједно са куваним листовима кактуса. Умутите га и послужите топло.
БОНУС ВИДЕО: