Oglas
· · Komentari: 0

JABUKOVO SIRĆE JE NEVEROVATNO ZDRAVO, ALI SAMO AKO SE OVAKO KORISTI: Evo gde svi greše i zato nema rezultata

Istraživanja pokazuju da dnevna konzumacija 20 ml jabukovog sirćeta razblaženog vodom može da donese mnoge zdravstvene koristi

1741687717_shutterstock_499364185.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Jabukovo sirće je od interesa i za ljude koji vode zdrav način života i za naučnike. Međutim, sve više ljudi je počelo da ga uzima pred Novu godinu i Božićne praznike, a razlog je bogata praznična trpeza.

Poslednjih godina sprovedeno je niz studija koje su pokazale da ga je najbolje uzimati pre obroka. Rastvor jabukovog sirćeta i vode pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, podstiče gubitak težine i dodatno povećava apsorpciju gvožđa.

Istraživanja pokazuju da dnevna konzumacija 20 ml jabukovog sirćeta razblaženog vodom može da donese mnoge zdravstvene koristi. Međutim, postoji jedno važno pravilo – piće treba popiti pre obroka. Evo kako može da pomogne:

– održava stabilan nivo šećera u krvi – istraživanje objavljeno 2013. u časopisu Journal of Functional Foods pokazalo je da sirćetna kiselina inhibira varenje ugljenih hidrata u digestivnom traktu, pa je stoga od neprocenjive vrednosti za pacijente sa dijabetesom tipa 2. Druga istraživanja objavljena 2011. godine u Diabetes Care pokazuju da jabukovo sirće takođe može da pomogne ljudima sa dijabetesom tipa 1.

– smanjuje telesnu težinu – sirće povećava osećaj sitosti, ali analize pokazuju da najbolje efekte donose proizvodi sa visokom koncentracijom sirćetne kiseline

Oglas

– povećava apsorpciju gvožđa – istraživanje objavljeno 2002. godine u Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je da jabukovo sirće povećava apsorpciju gvožđa na nivou creva.

Najveću korist dobijamo od konzumiranja jabukovog sirćeta kada ga uzimamo pre obroka. Stručnjaci smatraju da mešavinu sirćeta i vode treba piti neposredno pre jela, a ne nekoliko sati pre. S druge strane, piti sirće na prazan stomak pre doručka nije dobra ideja.

Ovo pravilo se posebno odnosi na pacijente sa stomačnim i crevnim oboljenjima, ali važno je zapamtiti da jabukovo sirće na prazan stomak može kod bilo koga da izazove gorušicu, loše varenje ili bol u stomaku. Iz istih razloga, ne treba ga uzimati uveče. Mešavinu je najbolje piti pre ručka ili pre rane večere.

(Krstarica)

Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas