Oglas
· · Komentari: 0

IDEALNA BILJKA ZA ONE KOJI SU MALO KOD KUĆE: Ako imate kaktus, ovih 5 stvari morate da znate

Postoji čak 2.000 vrsta kaktusa. Mogu da se prilagode da žive u teškim okruženjima sa malom dostupnošću vode i intenzivnom sunčevom svetlošću.

1724334371_shutterstock_370323272.jpg
Foto: Shutterstosk
Oglas

Ono što ih karaktertiše jesu debele i mesnate stabljike koje služe za skladištenje vode, što im zapravo mogućava da duše izdrže periode suše. Stabljike su uglavnom rebraste ili segmentirane sa mogušćnošću širenja i skupljanja kako dostupnost vode varira.

Nemaju lišće ili su oni toliko mali da bi se smanjio gubitak vode kroz transpiraciju, a umesto njih imaju modifikovane strukture – zvane kičme, piše „The sill“.

Kako ih održavati na najlakši mogući način?

Svetlost

Kaktusima je potrebna jaka i direktna sunčeva svetlost kako bi uspeli, pa zato nisu pogodni za prostore sa slabom osvetljenošću u kući. Najbolje je da ih držite blizu prozora prema jugu ili zapadu kako bi dobijali najviše svetlosti ali se mogu postaviti i na istok, kako bi ujutru dobijali jake zrake sunca.

Voda

Pošto su otporne na sušu, ne zahtevaju često zalivanje, a najbolji način kako to možete da uradite jeste da ih „potopite i osušite“ tako što ćete ostaviti da se zemlja skroz u njima osuši. Kada se to desi, ponovo ih potopite i ponovite isti postupak. Tokom zimskih meseci je najbolje da smanjite zalivanje.

Vlažnost

Ova vrsta biljaka preferira niske nivo vlažnosti, pa je najbolje da ih držite u suvom okruženju. Izbegavajte da ih držite u kupatilu ili u neku drugu prostoriju koja ima dosta vlažnosti jer to može da im izazove razvoj gljivičnih bolesi.

Temperatura

Najbolje je da ih držite u prostorijama koje imaju od 16 do 27 stepeni. Kada je zima, onda mogu tolerisati i niže temperature, ali treba da ih držite podalje od promaje ili iznenadnih promena temperature.

Zemlja

NJima je potrebno drenirati zemljište sa malo hranljivih materija. Možete da koristite bilo koju standardnu mešavinu zemlje za kaktuse koja se dobro drenira. Kaktusi su podložni truljenju korena ako su zasađeni standardnom mešavinom za neko drugo cveće.

(Ona)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas