Tokom vrelih letnjih dana važno je jesti paradajz.
Jela koja se ne kuvaju, poput obrok salata, ili pice i sendviča, posebno su popularna tokom letnjih vrućina.
Kada je temperatura visoka obično imamo smanjen apetit, a nutricinosti tvrde da je paradajz idealna namirnica za tropske okolnosti.
Pročitajte još: Organizam će vam biti zahvalan: Zbog čega treba pojesti KISELI KRASTAVAC pre izlaska iz kuće?
"Posebno kada su temperature visoke, paradajz se mora naći u jelovniku. Bogat je vitaminima A, C, B3 i B6. Obiluje magnezijumom koji pokreće mišiće, a odličan je i za srce", tvrdi američka nutricionistkinja Laura Manganijelo i dodaje da je najbolji u kombinaciji s maslinovim uljem.
Još jedna prednost paradajza je što ima malo kalorija. Čaša soka od paradajza ima tek oko 60 kalorija, a unećete i odličnu količinu kalcijuma, vitamina C , gvožđa.
Ovi jednostavni recepti sa paradajzom ne zahtevaju kuvanje i zato su najbolja opcija za jelo tokom vrelih letnjih dana.
Paradajz sendvič
Napravite sendvič sa paradajzom i hlebom i dodajte sastojke po vašem izboru, kao što je senf ili avokado.
Salate
Tradicionalna salata od paradajza može biti još ukusnija ako u nju dodate mocarelu i bosoljak, kao i voće poput breskve, lubenice.
Sok od paradajza
U isceđen paradajz dodajte začinsko bilje - peršun, mirođiju ili bosiljak. Sok od paradajza stimuliše rad creva i sprečava napade gladi i želju za hranom.
Nutricinosti tvrde da hrana koja ima oštar i kislekast ukus snažnije utiče na naše čulo ukusa i čini da ostajemo duži siti.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU